Το Γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυσικό βότανο που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται συνήθως για την αποτοξίνωση του σώματος, ιδιαίτερα του ήπατος.

Το γαϊδουράγκαθο η σύμφωνα με την επιστημονική του ονομασία Silybum marianum αναπτύσσεται κυρίως στην Καλιφόρνια, αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου τα οποία έχουν ζεστό κλίμα.

Κυκλοφορεί στην αγορά σαν συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες η σε υγρή μορφή. Το γαϊδουράγκαθο πιστεύεται ότι συμβάλει στην υγιή πεπτική λειτουργία προάγοντας τον σχηματισμό ενζύμων, αυξάνοντας την παραγωγή της χολής, μειώνοντας τη φλεγμονή και καταπραΰνοντας τις βλεννογόνες μεμβράνες σε όλο το σώμα.

Τι είναι το γαϊδουράγκαθο?

γαϊδουράγκαθο και σπόροι

Το γαϊδουράγκαθο έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 2.000 χρόνια.

Το φυτό εμφανίζεται στην περιοχή της Μεσογείου και είναι μέλος της οικογένειας των φυτών Asteraceae, η οποία περιλαμβάνει επίσης και άλλα φυτά, όπως τα ηλιοτρόπια και τις μαργαρίτες.

Ο Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος Διοσκουρίδης ήταν ο πρώτος που περιγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου από το έτος 40 μΧ. Το γαϊδουράγκαθο παίρνει το όνομά του από το γαλακτώδες-λευκό υγρό που τρέχει από τα φύλλα του όταν αυτά συνθλιφτούν.

Επίσης τα φύλλα του φυτού έχουν πάνω τους πολλά άσπρα στίγματα που τα κάνει να φαίνονται σαν να έχουν βουτηχτεί στο γάλα. Το γαϊδουράγκαθο έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να προστατεύει το ήπαρ από διάφορες βλάβες.

Η σιλυμαρίνη, η οποία προέρχεται από το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου, έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσική θεραπεία για ασθένειες του ήπατος λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης.

Γενικές πληροφορίες για το Γαϊδουράγκαθο

Ως αντιοξειδωτικό, τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου είναι παρόμοια με άλλα θεραπευτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε ή η βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ασθενειών.

Ειδικότερα περιέχει υψηλά επίπεδα λιποφιλικών ενώσεων τα οποία τα βρίσκουμε στους σπόρους του φυτού. Αυτές οι ενώσεις δρουν ως βιοφλαβανοειδή αντιοξειδωτικά που αυξάνουν την ανοσία και επιβραδύνουν το οξειδωτικό στρες.

Παρόλο που έχει πολλά διαφορετικά οφέλη, το γαϊδουράγκαθο είναι πιο γνωστό σαν φυσικός υποστηρικτής του ήπατος και σαν αποτοξικοποιητής. Το συκώτι εργάζεται συνεχώς για να μας προστατέψει από τις τοξίνες που είναι κοινές στην καθημερινή μας ζωή. Δρα σαν φίλτρο και αφαιρεί βλαβερές ουσίες από το σώμα.

Το γαϊδουράγκαθο φαίνεται να μειώνει ή και να αναστρέφει τη βλάβη στο ήπαρ που προκαλείται από συνταγογραφούμενα φάρμακα, χρήση οινοπνεύματος, αντιβιοτικά, ρύπανση, βαρέα μέταλλα και ούτω καθεξής.

Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που έχουν ως βάση το γαϊδουράγκαθο. Οι σπόροι και τα φύλλα του φυτού μπορούν να καταναλωθούν σε μορφή χαπιού, σκόνης, βάμματος, εκχυλίσματος ή τσαγιού.

Οι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, αλλά συνήθως οι άνθρωποι προτιμούν να τους καταναλώνουν με την μορφή εκχυλίσματος ή σαν συμπλήρωμα διατροφής ώστε να καταναλώσουν υψηλότερη δόση και να έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Τα 11 βασικά οφέλη του Γαϊδουράγκαθου

1. Αποτοξίνωση και υγεία του ύπατος

Το γαϊδουράγκαθο υποστηρίζει και αυξάνει την λειτουργία του ύπατος δρώντας σαν ένα ισχυρό καθαριστικό. Βοηθά στην αποκατάσταση των ηπατικών κυττάρων ενώ αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα που υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του ήπατος.

Το γαϊδουράγκαθο είναι αποτελεσματικό στην φυσική αναστροφή των επιβλαβών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ, των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, των βαρέων μετάλλων στο νερό μας, την ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε και ακόμη και των δηλητηρίων!

Το ήπαρ είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο εσωτερικό μας όργανο και είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση ορισμένων ουσιαστικών λειτουργιών αποτοξίνωσης. Η κατάσταση του αίματός μας σε όλο το σώμα εξαρτάται κυρίως από την υγεία του ήπατος μας.

Ως «καθαριστής αίματος», το ήπαρ πρέπει να καθαρίζει ενεργά το αίμα κάθε μέρα για να υποστηρίξει σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα μας. Το συκώτι βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών από το αίμα μας,.

Βοηθά στην παραγωγή ορμονών, αποτοξινώνει το σώμα και απελευθερώνει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος για να δώσει στο σώμα μας σταθερή ενέργεια.

Επιπλέον απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο, έτσι ώστε το λίπος να απορροφηθεί από τα τρόφιμα. Από όλα αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνουμε πλέον γιατί η κακή ηπατική λειτουργία μπορεί να δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα!

Το γαϊδουράγκαθο έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες ασθένειες του ήπατος, όπως:

  • αλκοολική ηπατική νόσος
  • οξεία και χρόνια ιική ηπατίτιδα
  • ηπατικές νόσοι που προκαλούνται από τοξίνες

2. Προσφέρει προστασία από πολλές μορφές καρκίνου

Οι σπόροι του γαϊδουράγκαθου περιέχουν μεγάλες ποσότητες του αντιοξειδωτικού φλαβονοειδούς που ονομάζεται σιλυμαρίνη.

Η ουσία αυτή αποτελείται ουσιαστικά από διάφορες άλλες δραστικές ενώσεις γνωστές ως φλαβολινάνες. Η σιλυμαρίνη συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας την καταστροφή του DNA και αναστρέφοντας την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.

Το 2007, μετά την επανεξέταση πολυάριθμων μελετών που αφορούσαν θεραπείες με βάση το γαϊδουράγκαθο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ισχυρά προκλινικά στοιχεία για τα ηπατοπροστατευτικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα της σιλυμαρίνης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στον ανθρώπινο προστάτη, στο δέρμα, στο στήθος και στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Περίπου το 50 με 70 τοις εκατό των μορίων της σιλυμαρίνης που υπάρχουν στο γαϊδουράγκαθο αποτελούν ένα διαφορετικό τύπο μορίων που ονομάζεται σιλυβίνη, επίσης γνωστός ως σιλυβινίνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών και αλλάζει το εξωτερικό στρώμα των υγειών κυττάρων, διατηρώντας τα προστατευμένα από βλάβες και μεταλλάξεις.

Επιπλέον αναστέλλει την εγκατάσταση των τοξινών στο σώμα,  βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, και εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες των ρύπων, των χημικών ουσιών και των βαρέων μετάλλων που μπορούν να προκαλέσουν την δημιουργία «ελεύθερων ρίζων».

Η σιλυμαρίνη δρα ως ασπίδα κατά του καρκίνου επειδή είναι «ένας παράγοντας αποκλεισμού τοξινών» ο οποίος αναστέλλει τη δέσμευση των τοξινών στους υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης, σύμφωνα με έρευνες του Τμήματος Πειραματικής και Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Magna Graecia.

3. Μείωση της Χοληστερόλης

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Η.Π.Α. θεωρεί ότι το γαϊδουράγκαθο είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία.

Το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου ωφελεί την υγεία της καρδιάς και βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας τη φλεγμονή, καθαρίζοντας το αίμα και αποτρέποντας την οξειδωτική καταπόνηση στο εσωτερικό των αρτηριών.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείται σιλυμαρίνη (εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου) σε συνδυασμό με άλλες παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας, η συνολική χοληστερόλη, η χαμηλής πυκνότητας  (LDL ή “κακή”) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια βελτιώνονται και οι τιμές τους πέφτουν στα επιθυμητά επίπεδα.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, είναι ότι οι υπάρχουσες μελέτες σχετικά με τα πιθανά καρδιακά οφέλη του γαϊδουράγκαθου έχουν γίνει μόνο με άτομα με διαβήτη, τα οποία τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές εάν το γαϊδουράγκαθο έχει τα ίδια αποτελέσματα σε άτομα χωρίς διαβήτη και εάν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για φυσική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

4. Βοηθάει στον έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η λήψη σιλυμαρίνης, της κύριας χημικής ουσίας που απαντάται στον γαϊδουράγκαθο, μαζί με συμβατικές θεραπείες, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων του διαβήτη βοηθώντας με τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Η πολύτιμη επίδραση των αντιοξειδωτικών που βρέθηκαν στον γαϊδουράγκαθο έχει αναφερθεί σε πειραματικές και κλινικές μελέτες ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με ανοχή στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη του 2006 που διεξήχθη από το Τμήμα Φαρμακολογίας στο Institute of Medicinal Plants διαπίστωσε ότι όταν οι διαβητικοί ασθενείς έλαβαν εκχύλισμα σιλυμαρίνης σε περίοδο τεσσάρων μηνών, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και τα επίπεδα ινσουλίνης τους βελτιώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή το ήπαρ είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

5. Αποτρέπει την παραγωγή χολόλιθων

Το ήπαρ είναι ένα σημαντικό πεπτικό όργανο το οποίο επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά και τις τοξίνες που εισέρχονται στο σώμα μας μέσω των τροφίμων, του νερού και του αέρα.

Επειδή το συκώτι συνεργάζεται με τα υπόλοιπα πεπτικά όργανα – όπως η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, τα έντερα και τα νεφρά – ώστε όλο το πεπτικό σύστημα να διατηρείται σε καλή κατάσταση, το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου βοηθάει επίσης στην πρόληψη των χολόλιθων και των πετρωμάτων στα νεφρά.

Αν και η έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα είναι περιορισμένη, φαίνεται ότι το γαϊδουράγκαθο συμβάλει στην πρόληψη της δημιουργίας χολόλιθων λόγω της ικανότητας του να αυξάνει τη ροή της χολής και να συμβάλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν η χοληστερόλη και άλλες ουσίες μέσα στη χολή συνδέονται μεταξύ τους.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός στερεού σώματος το οποίο κατευθύνεται στην εσωτερική επένδυση της χοληδόχου κύστης σας και εγκαθίσταται εκεί.

6. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών που έχει το γαϊδουράγκαθο, βοηθάει στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα και απομακρύνει τους ρύπους και τις τοξίνες από το αίμα και το πεπτικό σύστημα.

Γι’ αυτόν τον λόγο πολλά άτομα το χρησιμοποιούν για να επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης. Αυτό ισχύει τόσο για την περιοχή της επιδερμίδας όσο και για τα όργανα, καθώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από χρόνιες ασθένειες.

Οι ίδιες αυτές ουσίες που έχει το γαϊδουράγκαθο είναι πολύ αποτελεσματικές στην μείωση των ορατών σημείων γήρανσης, οπότε η κατανάλωση του αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος καθώς και άλλων δερματικών βλαβών , όπως οι σκούρες κηλίδες, οι ρυτίδες, οι γραμμές έκφρασης και  ο αποχρωματισμός του δέρματος.

Παρόλο που η έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα είναι περιορισμένη, μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Photochemistry and Photobiology διαπίστωσε ότι η σιλυμαρίνη προστατεύει το δέρμα των ποντικών από το υπεριώδες οξειδωτικό στρες και μείωσε τα λευκοκύτταρα που προκαλούσαν φλεγμονώδη αντίδραση.

7.Ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Μια αναφερθείσα επίδραση του γαϊδουράγκαθου είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν.

Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται λόγω της ικανότητας που έχει το γαϊδουράγκαθο να αυξάνει την έκκριση προλακτίνης ,της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος στις μητέρες. Τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα, αλλά μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες που λάμβαναν 420 mg σιλυμαρίνης για 63 ημέρες παρήγαγαν 64% περισσότερο γάλα από εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη κλινική μελέτη. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

8. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, μπορεί να προκαλέσει ουλές γι’ αυτό και οι άνθρωποι που έχουν ακμή ανησυχούν πολύ για τα αποτελέσματά της στην εμφάνισή τους.

Έχει αναγνωριστεί ότι το οξειδωτικό στρες στο σώμα μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής. Λ

όγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων του, το εκχύλισμα από  γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι αποτελεσματικό συμπλήρωμα για άτομα με ακμή.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ακμή που πήραν 210 γραμμάρια σιλυμαρίνης την ημέρα για 8 εβδομάδες εμφάνισαν μείωση κατά 53% στα συμπτώματα της ακμής.

9. Προστατεύει τα οστά

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική οστική απώλεια.

Αναπτύσσεται συνήθως αργά για αρκετά χρόνια και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα, ακόμα και μετά από μικρές πτώσεις. Μετά από μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχει παρατηρηθεί ότι το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου διεγείρει την μεταλλοποίηση των οστών και ενδεχομένως να προστατεύει από την οστική απώλεια.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές προτείνουν το γαϊδουράγκαθο ως θεραπεία για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της οστικής απώλειας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

10. Παίζει υποστηρικτικό ρόλο στην απώλεια βάρους

Από έρευνα που έγινε σε ζώα το 2016 διαπίστωσε ότι η σιλυμαρίνη προκάλεσε απώλεια βάρους σε ποντίκια που έκαναν διατροφή για αύξηση βάρους. Αυτό υποδηλώνει ότι το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου μπορεί να είναι επωφελή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

11. Βελτιώνει το συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος

Το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου , η σιλυμαρίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η σιλυμαρίνη προστάτευσε τους αεραγωγούς των ποντικών από την φλεγμονή που δημιουργεί το αλλεργικό άσθμα.

Το γαϊδουράγκαθο και η γλουταθειόνη

Η σιλυμαρίνη, το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου, είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύσει από την εξάντληση της γλουταθειόνης στο σώμα.

Η γλουταθειόνη είναι «ο βασιλιάς των αντιοξειδωτικών» γιατί επιδρά σε μεταβολικές και βιοχημικές αντιδράσεις όπως η σύνθεση και επισκευή του DNA, η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση προσταγλανδίνης, η μεταφορά αμινοξέων και η ενεργοποίηση ενζύμων.

Για τον λόγο αυτό, κάθε σύστημα του σώματος μπορεί να επηρεασθεί από την κατάσταση του συστήματος της γλουταθειόνης, ιδίως το ανοσοποιητικό, το νευρικό, το γαστρεντερικό και οι πνεύμονες.

Η γλουταθειόνη βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και σε μερικά φυτά, μανιτάρια, μύκητες και άλγη. Ο μεγαλύτερος ρόλος της γλουταθειόνης είναι η καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που οδηγεί σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης σημαντικών συστατικών των κυττάρων που προκαλούνται από ενεργές μορφές του οξυγόνου, όπως οι ελεύθερες ρίζες.

Μετά από μελέτες που έγιναν σε ζώα βρέθηκε ότι  ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του γαϊδουράγκαθου είναι ότι διατηρεί τη γλουταθειόνη σε σταθερά επίπεδα στο αίμα.

Η σύγχρονη διατροφή, η μόλυνση, οι τοξίνες, τα φάρμακα, το άγχος, το τραύμα, η γήρανση, οι λοιμώξεις και η ακτινοβολία επιβαρύνουν την λειτουργία  του ήπατος και επίσης μειώνουν τη γλουταθειόνη στο σώμα. Το γαϊδουράγκαθο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης βελτιώνοντας τις λειτουργίες αποτοξίνωσης του ήπατος.

Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου ενισχύει τα τοιχώματα των κυττάρων του ήπατος, προστατεύοντας τα από την εισβολή τοξινών , υποστηρίζει την αναγέννηση του ήπατος καθώς και το σχηματισμό γλουταθειόνης.

Συνιστώμενη Δοσολογία

Επειδή το γαϊδουράγκαθο κατηγοριοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι ως φάρμακο, δεν υπόκειται στην ίδια εποπτεία και ποιοτικό έλεγχο από τον ΕΟΦ όπως συμβαίνει με τα τυποποιημένα φάρμακα.

Η ποσότητα των δραστικών συστατικών σε ένα σκεύασμα με εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου μπορεί να ποικίλει ευρέως ανάλογα με τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και τη μάρκα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα γαϊδουράγκαθου διαθέσιμα στην αγορά, τα οποία συνιστούν διαφορετικές δόσεις.

Δεν υπάρχει τυποποιημένη δοσολογία για το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου αυτή τη στιγμή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ποσότητες μεταξύ των 20-300 mg ημερησίως.

Πιο Συγκεκριμένα

Για προσωρινή αποτοξίνωση του σώματος, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη γαϊδουράγκαθου είναι 150 mg, μία έως τρεις φορές ημερησίως.

Για συνεχή χρήση και υποστήριξη του ήπατος, πάρτε 50 με 150 mg ημερησίως.

Αναζητήστε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που να περιέχει 50-150 mg καθαρού εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου ανά κάψουλα, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα που λαμβάνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Εάν αναρωτιέστε ποιο απ’ όλα τα σκευάσματα με γαϊδουράγκαθο είναι καλύτερο, φροντίστε να ψάξετε για μια εταιρεία που το προϊον της να περιέχει τουλάχιστον 80 τοις εκατό καθαρό εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου ανά κάψουλα. Εμείς προτείνουμε το κατα τις δοκιμές μας το καλύτερο συμπλήρωμα γαϊδουραγκανθου.