Πρωτεΐνη Whey-Τί Είναι και Ποιά Είναι τα 11 Οφέλη της

Πρωτεΐνη Whey-Τί Είναι και Ποιά Είναι τα 11 Οφέλη της

Αν θέλετε να κάψετε λίπος, να χτίσετε τους μυς σας, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προστατευθείτε από  τις ασθένειες, τότε η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey) είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Η πρωτεΐνη Whey είναι τόσο αποτελεσματική, επειδή παρέχει μια πιο απορροφήσιμη πηγή πρωτεΐνης από οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής ή συμπλήρωμα και το σώμα μας την αφομοιώνει πολύ πιο εύκολα .

Είναι περίεργο ότι έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης στην αγορά σήμερα.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες σχετικά με τα οφέλη της λήψης έξτρα πρωτεΐνης όπως ο ορός γάλακτος, θυμηθείτε ότι η πρωτεΐνη είναι απολύτως απαραίτητη για την ανοικοδόμηση των κυττάρων και των ιστών σας.

Διατηρεί  σε ισορροπία τα σωματικά υγρά, προστατεύει τις ενζυμικές λειτουργίες, υποστηρίζει το νευρικό σύστημα ,συμβάλει στην κίνηση των μυών. την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σας.

Είναι σαφές ότι η λήψη αρκετής ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή σας είναι πολύ σημαντική για αυτό και η λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη χωρίς να προσθέσετε πολύ περισσότερες θερμίδες ή υδατάνθρακες στη διατροφή σας.

Η Πρωτεΐνη Whey είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πρωτεΐνες για τους αθλητές και τους bodybuilders λόγω της επίδρασής της στην ενίσχυση των μυών.

Δεν είναι αποτελεσματική μόνο στο χτίσιμο των μυών και στην ενίσχυση της σύνθεσης του σώματός σας, αλλά επίσης επιταχύνει την αποκατάσταση των σπασμένων και στρεσαρισμένων μυών μετά την άσκηση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης Τροφίμων, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χαρακτηρίστηκε ως μία πολύ υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη λόγω των αμινοξέων που περιέχει και της ικανότητας της να πέτεται εύκολα και γρήγορα.

Λειτουργεί ταχύτατα για να βοηθήσει τους μύες σας ώστε να μπορούν να θεραπευτούν, να αναδημιουργηθούν και να αναπτυχθούν.

Τι Είναι Η Πρωτεΐνη Whey Η Αλλιώς Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος;

Υπάρχουν δύο τύποι πρωτεϊνών μέσα στο γάλα ορός γάλακτος και η καζεΐνη.

Ο ορός γάλακτος είναι το ημιδιαφανές υγρό μέρος του γάλακτος που παραμένει μετά τη διαδικασία παρασκευής τυριού, μετά την πήξη και την αφαίρεση του τυροπήγματος.

Ο όρος “ορός γάλακτος” αναφέρεται σε μια πολύπλοκη ουσία που διαχωρίζεται από το υγρό και αποτελείται από ένα συνδυασμό πρωτεΐνης, λακτόζης, ανόργανων στοιχείων, ανοσοσφαιρινών και ιχνοστοιχείων λίπους.

Αλλά αυτό που κάνει τον ορό γάλακτος superfood για την απώλεια λίπους και την οικοδόμηση άπαχου μυός  είναι πρωτίστως η πρωτεΐνη που περιέχει και μερικά ιδιαίτερα βιοδραστικά πεπτίδια.

Εδώ είναι μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την πρωτεΐνη Whey  και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του σώματός σας:

Πώς Χρησιμοποιείται η Πρωτεΐνη Whey?

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ξηραίνεται και πωλείται σε μορφή σκόνης.

Η καλύτερη και λιγότερο επεξεργασμένη μορφή είναι η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα λίπους και χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα βιοδραστικών ενώσεων με τη μορφή λακτόζης.

Για να χρησιμοποιήσετε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, απλά προσθέστε μία δόση (ή περίπου 28 γραμμάρια) σκόνης σε οποιοδήποτε ρόφημα ή smoothie.

Είναι καλό να παίρνετε ένα shake πρωτεΐνης ορού γάλακτος για πρωινό και ένα άλλο μετά την προπόνηση.

Υπάρχει πλήθος συνταγών για το πως να παρασκευάσετε ένα Πρωτεϊνικό ρόφημα.

Η λήψη έξτρα πρωτεΐνης είναι ένας εύκολος τρόπος για να χάσετε βάρος, να δημιουργήσετε μυϊκή μάζα και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τι είναι η Πρωτεΐνη Whey Isolated;

Λέμε ότι ένα προϊόν είναι Isolated όταν το λίπος έχει αφαιρεθεί  και είναι χαμηλό σε βιοενεργές ενώσεις.

Αν και το προϊόν Whey Isolated είναι γνωστό ότι είναι η πηγή καθαρότερης πρωτεΐνης, που περιέχει συγκεντρώσεις πρωτεϊνών 90% υψηλότερες, το πρόβλημα με τα προϊόντα isolate είναι ότι οι πρωτεΐνες μπορούν συχνά να μετουσιωθούν κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους, καθιστώντας δυσκολότερη την διαδικασία της πέψης.

Η διαδικασία μετουσίωσης περιλαμβάνει τη διάσπαση των πρωτεϊνικών δομών και την απώλεια των πεπτιδίων τους δεσμών, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης.

Υπάρχει επίσης ένας τύπος Whey  που ονομάζεται υδρο-απομονωμένος ορός γάλακτος, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο αλλεργιογόνος από τη συμπυκνωμένη μορφή της Whey ή της Whey Isolate, αλλά είναι μακράν ο πλέον επεξεργασμένος τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος και οι πρωτεΐνες σε αυτό έχουν επίσης μετουσιωθεί.

Τα Πρωτεϊνικά Ροφήματα Είναι Ωφέλιμα Για Την Υγεία; 

Σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση πρωτεϊνικών ροφημάτων.

Οι υψηλής ποιότητας πρωτεϊνικές σκόνες περιέχουν μια σειρά ευεργετικών θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και των αμινοξέων.

Οι αθλητές ειδικότερα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση των πρωτεϊνών τους, προκειμένου να επιτύχουν την ανάκτηση μυών μετά από σκληρές προπονήσεις.

Επιπλέον, η συμπλήρωση με φυσική πρωτεΐνη σε σκόνη μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειας σας και να μειώσει την πείνα.

Λειτουργούν Όντως Τα Ροφήματα Πρωτεΐνης;

Τα πρωτεϊνικά shakes σας βοηθήσουν να χτίσετε τη μυϊκή μάζα, να μειώσετε την μυϊκή απώλεια και να μειώσετε την πείνα ή τις λιγούρες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η λήξη ενός ροφήματος πρωτεΐνης Whey πριν από ένα γεύμα θα βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μειώσετε τα επίπεδα της πείνας σας, ώστε να τρώτε λιγότερο.

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι η χορήγηση πρωτεϊνών προάγει την ανάκτηση της μυϊκής λειτουργίας και των αθλητικών επιδόσεων και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ορού γάλακτος και της  καζεΐνης;

Ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη είναι δύο διαφορετικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα.

Υπάρχουν περίπου 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 100 χιλιοστό λίτρα αγελαδινού γάλακτος, εκ των οποίων η καζεΐνη αντιπροσωπεύει το 80 τοις εκατό και ο ορός γάλακτος το 20 τοις εκατό της πρωτεΐνης.

Ο ορός γάλακτος έχει υψηλότερο ποσοστό αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας από την καζεΐνη, που του επιτρέπει να αυξάνει  με ταχύτερους ρυθμούς την πρωτεϊνική σύνθεση σε αντίθεση με την καζεΐνη.

Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη Whey έχει επίσης μεγαλύτερη διαλυτότητα και είναι ταχύτερα αφομοιώσιμη από την καζεΐνη.

 Τι Πρέπει να Προσέξετε καθώς Αγοράζετε μια Πρωτεΐνη Whey

Ένα scoop (28 γραμμάρια) Πρωτείνης Whey  περιέχει κατά προσέγγιση τα ακόλουθα:

 • 100 θερμίδες
 • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 20 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • 1,5 γραμμάρια λίπους
 • 1 γραμμάριο φυτικής ίνας
 • 3,5 γραμμάρια ζάχαρης
 • 94 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (9 τοις εκατό του DV)
 • 140 mg νατρίου (6% του DV)

Τα συστατικά της πρωτεΐνης ορού γάλακτος παρέχουν υψηλά επίπεδα αμινοξέων βασικής και διακλαδισμένης αλυσίδας.

Είναι η βιοδραστικότητα αυτών των πρωτεϊνών που προσδίδει στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος τις πολλές ευεργετικές της ιδιότητες.

Η κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που είναι ευρέως διαθέσιμο στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Η κυστεϊνη είναι εξαιρετικά ευεργετική επειδή ενισχύει τα επίπεδα γλουταθειόνης, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου και ασθενειών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.

Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας στον ορό γάλακτος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στα οφέλη για την υγεία.

Συγκεκριμένα προάγουν τη διατήρηση του μυϊκού ιστού αποτρέποντας τη διάσπαση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη των συστατικών της πρωτεΐνης Whey, πρέπει να επιλέξετε την καλύτερη πηγή που είναι διαθέσιμη.

Όταν αγοράζετε πρωτεΐνη Whey, επιλέξτε την συμπυκνωμένη μορφή που προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο.

Ψάξτε για μια σκόνη πρωτεΐνης Whey που είναι φυσική ή οργανική και είναι εντελώς απαλλαγμένη από ορμόνες, φυτοφάρμακα, τεχνητά συστατικά, γλουτένη και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

11 Οφέλη Της πρωτεΐνης Whey

 1. Αυξάνει την αντοχή και χτίζει τους μυς
 2. Καίει το λίπος
 3. Μειώνει τις λιγούρες
 4. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 5. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
 6. Ενισχύει τη γλουταθειόνη
 7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 8. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
 9. Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής
 10. Η Πρωτεΐνη Whey Βοηθάει στην Καταπολέμηση των Φλεγμονών
 11. Η Πρωτεΐνη Whey έχει Ωφέλιμα Αποτελέσματα στα Λίπη του Αίματος

 1)Αύξηση της αντοχής και χτίσιμο των μυών

Η πρωτεΐνη Whey είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας χωρίς επιπλέον θερμίδες από υδατάνθρακες ή λίπη.

Συνήθως περιέχει 80% με 90% πρωτεΐνη, η οποία παρέχει στο σώμα αυτό που χρειάζεται για να χτίσει μυς και δύναμη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην γρήγορη ανάρρωση μετά από μια προπόνηση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης των Τροφίμων, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος διεγείρει τη σύνθεση των μυών σε μεγαλύτερο βαθμό από τα προϊόντα καζεΐνης και πρωτεΐνης σόγιας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η προσθήκη συμπληρωματικής πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας – ειδικά όταν συνδυαστεί με αντοχή ή εκρηκτική άσκηση – διατηρεί τη μυϊκή μάζα ακόμη και κατά τη διάρκεια θερμιδικού περιορισμού και επιβραδύνει τη φυσική απώλεια μυών που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνετε.

Μια μελέτη του 2007 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Baylor ανέλυσε τη χρήση συμπληρωματικών πρωτεϊνών και αμινοξέων σε 19 άνδρες που ασκούνταν τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία αποτελείται από 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος και καζεΐνης, και έξι γραμμάρια ελεύθερων αμινοξέων οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση στη συνολική μάζα σώματος, μάζα χωρίς λίπος, μάζα μηρών και μυϊκή δύναμη σε αντίθεση με εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

2) Καύση Λίπους

Μια μετα-ανάλυση του 2014 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής εξέτασε την επίδραση της πρωτεΐνης Whey, με και χωρίς άσκηση αντίστασης, στο σωματικό βάρος και στη σύνθεση του σώματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που παίρνανε Πρωτεΐνη Whey παρουσίασαν σημαντική μείωση του σωματικού λίπους και του σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο σημαντικά μεταξύ των ενηλίκων που συνδύαζαν τη λήψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος με άσκηση αντίστασης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Metabolism αξιολόγησε την επίδραση ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος ορού γάλακτος, που λήφθηκε από συμμετέχοντες που μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη σε 500 θερμίδες την ημέρα.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου, οι οποίοι επίσης μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη με 500 θερμίδες, και οι δύο ομάδες έχασαν σημαντικό βάρος, αλλά η ομάδα που χορηγούνταν με ορό γάλακτος έχασε σημαντικά περισσότερο λίπος στο σώμα (6,1 τοις εκατό της σωματικής λίπους) του άπαχου μυός.

3) Μείωση Της Λιγούρας

Η πρωτεΐνη Whey φαίνεται να επηρεάζει τόσο τη γκρελίνη όσο και τη λεπτίνη, δύο ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξής σας.

Η λεπτίνη επηρεάζει κυρίως το ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο βοηθά στην καταστολή της πρόσληψης τροφής, ενώ η γκρελίνη ρυθμίζει την πείνα και παίζει ρόλο στην έναρξη του γεύματος.

Αυτές οι ορμόνες συνεργάζονται για να πείτε στο σώμα σας πότε χρειάζεται να τραφεί.

Μελέτες δείχνουν ότι σε παχύσαρκους ασθενείς, τα επίπεδα κυκλοφορίας της λεπτίνης συνήθως αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα γκρελίνης μειώνονται.

Ο ορός γάλακτος βοηθά στην εξισορρόπηση της έκκρισης λεπτίνης και γκρελίνης, μειώνοντας έτσι τις λιγούρες και βοηθώντας σας να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Metabolism διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης ως αποτέλεσμα διαφόρων φυσιολογικών μηχανισμών.

Η περιεκτικότητα σε αμινοξέα στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τον κορεσμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, η επίδραση του ορού γάλακτος στην κορεσμό και την πρόσληψη τροφής διαμεσολαβείτε από την απελευθέρωση γκρελίνης και άλλων ορμονών που προκαλούν κορεσμό.

Αυτές οι ορμόνες απελευθερώνονται στο γαστρεντερικό σύστημα μετά από την κατανάλωση πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να συνιστά καταστολή της πρόσληψης τροφής όταν συμπληρώνεται με πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

4) Σταθεροποίηση Των Επιπέδων Σακχάρου Στο Αίμα

Ο ορός γάλακτος είναι σε θέση να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται αμέσως πριν από τα γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και αποτρέπει τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην Παγκόσμια Εφημερίδα του Διαβήτη, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Αναστέλλει τη γαστρική κένωση, διεγείρει την ινσουλίνη και τις ορμόνες του εντέρου όπως η ινκρεκτίνη, η οποία απελευθερώνεται μετά την κατανάλωσή τροφής και επιτυγχάνει τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί φυσικά να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου μετά από τα γεύματα, ειδικά όταν καταναλώνεται λίγα λεπτά πριν το γεύμα.

5) Αύξηση Των Επιπέδων Ενέργειας

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αυξάνει το γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια άσκησης ή βαριάς δραστηριότητας, και ενισχύει την επίδραση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει την ενεργειακή ισορροπία.

Επιπλέον, επειδή ο ορός γάλακτος είναι εύκολα αφομοιώσιμος και προσπελάσιμος από το σώμα, μετατρέπεται ταχύτατα σε ενέργεια και μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αθλητικής Επιστήμης και Ιατρικής διαπίστωσε ότι οι γυναίκες παρουσίασαν αύξηση στους δείκτες απόδοσης όταν κατανάλωναν πρωτεΐνη ορού γάλακτος μετά από άσκηση αντίστασης.

Μερικοί από τους δείκτες απόδοσης που δοκιμάστηκαν σε γυναίκες μπασκετμπολίστες συμπεριλάμβαναν την ευκινησία στο τρέξιμο, το κάθετο άλμα και την αντοχή των μυών.

Τα βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και απόδοσης που παρατηρήθηκαν, οφείλονται στα αμινοξέα που υπάρχουν στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Σε μια μελέτη που έγινε το 2014 , οι επιστήμονες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε 40 ποντίκια κατά τη διάρκεια άσκησης.

Διαπίστωσαν ότι η χορήγηση ορού γάλακτος βελτίωσε την απόδοση, τη δύναμη και τη σύνθεση του σώματος.

6) Αύξηση Γλουταθειόνης

Η πρωτεΐνη Whey  βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής γλουταθειόνης, του κύριου αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται για τη σύνθεση γλουταθειόνης.

Οι επιστήμονες στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι η χορήγηση  προϊόντων με πρωτεΐνη ορού γάλακτος αυξάνει την συγκέντρωση ενδοκυτταρικής γλουταθειόνης κατά 64%.

Η γλουταθειόνη βοηθά στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν κυτταρικές βλάβες, καρκίνο και παθήσεις γήρανσης, όπως το Parkinson και το Alzheimer’s.

Βοηθά επίσης στην προστασία του σώματός σας από τις περιβαλλοντικές τοξίνες  και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

7) Ενίσχυση Ανοσοποιητικού Συστήματος

Επειδή η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προάγει τη σύνθεση της γλουταθειόνης,  ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η γλουταθειόνη ενισχύει επίσης την αποτελεσματικότητα άλλων αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, το συνένζυμο Q10, και η βιταμίνη E.

Η πρωτεΐνη του ορού περιέχει επίσης μια σειρά άλλων πρωτεϊνών και βιταμινών, όπως η βιταμίνη D, που επηρεάζουν θετικά την ανοσολογική λειτουργία και εμφανίζουν αντιμικροβιακή δράση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Διεθνούς Εταιρείας για την Αθλητική Διατροφή, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά το σώμα να ανακάμψει μετά από άσκηση, το οποίο είναι σημαντικό για την αποφυγή  του οξειδωτικού στρες και της εκτεταμένης φλεγμονής.

Επιπλέον εκτός από την παραγωγή γλουταθειόνης, περιέχει  L-αργινίνη και L-λυσίνη, αμινοξέα που προάγουν και αυτά την ανοσολογική λειτουργία.

8) Βελτίωση Του Καρδιαγγειακού Συστήματος

Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προάγει την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής δυσκαμψίας και βελτιώνει το λιπιδικό προφίλ.

Μειώνει τους καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου προστατεύοντας τους μύες σας και βοηθώντας σας να χάσετε βάρος.

Η μείωση του σωματικού βάρους μειώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη του 2016  αξιολόγησε την αρτηριακή πίεση 42 συμμετεχόντων που κατανάλωσαν σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή μαλτοδεξτρίνη  για οκτώ εβδομάδες.

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν ορό γάλακτος παρουσίασαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος  μείωσε επίσης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

9) Μακροζωία

Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής μειώνοντας τη μυϊκή σπατάλη που σχετίζεται με τη γήρανση και την αυξανόμενη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών χωρίς να αυξάνεται η πείνα.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή, καθώς γερνάτε, χάνετε μέρος της οστικής σας μάζας, μειώνεται η λειτουργία των κυττάρων καθώς και η λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Ωστόσο, ο ορός γάλακτος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απώλεια σε όλους αυτούς τους τομείς, καθιστώντας τον ένα πολύ αποτελεσματικό superfood που επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία διαπίστωσε ότι όταν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πρόσθεσαν στην διατροφή τους  πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η μυϊκή τους μάζα και η μυϊκή δύναμη αυξήθηκαν.

Αλλά ποια πρωτεΐνη whey να επιλέξω; Εμείς προτείνουμε την  τη καλύτερη πρωτεΐνη whey για το 2019.

10) Η Πρωτεΐνη Whey Βοηθάει στην Καταπολέμηση των Φλεγμονών

Οι φλεγμονές είναι ένας μέσο του οργανισμού μας ως αντίδραση στις ζημιές .

Οι βραχυπρόθεσμες φλεγμονές είναι ωφέλιμες , αλλά κάτω από κάποιες περιστάσεις μπορεί να γίνουν χρόνιες.

Οι χρόνιες φλεγμονές μπορεί να είναι βλαβερές καθώς επίσης και ένας παράγοντας για την δημιουργία πολλών ασθενειών.

Πολλές φορές αντικατοπτρίζουν άσχημες συνήθειες ή υποβόσκων προβλήματα υγείας.

Μία μεγάλη έρευνα έχει αποδείξει ότι υψηλές δόσεις από συμπληρώματα πρωτεΐνης whey έχουν μειώσει σημαντικά την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγω για την παραγωγή φλεγμονών.

11) Η Πρωτεΐνη Whey έχει Ωφέλιμα Αποτελέσματα στα Λίπη του Αίματος

Η υψηλή χοληστερίνη , ειδικά η LDL Χοληστερίνη, είναι ένας παράγοντας για καρδιακές παθήσεις.

Σε μία μελέτη σε υπέρβαρους ανθρώπους, 54 γραμμάρια πρωτεΐνης whey την μέρα, για 12 εβδομάδες, οδήγησαν σε σημαντική μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερίνης.

Άλλες μελέτες δεν έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα στην χοληστερίνη του αίματος, αλλά η έλλειψη των αποτελεσμάτων μπορεί να οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των μελετών.

Πάντως και άλλες μελέτες χρειάζονται σίγουρα για να πάρουμε βέβαιες απαντήσεις.

Παρενέργειες Και Μέτρα Προφύλαξης

Παρά τα πολλά οφέλη της πρωτεΐνης Whey, δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Εάν έχετε ευαισθησία στη λακτόζη, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, κράμπες, κόπωση, πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα .

Τα προϊόντα Whey που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία γιατί πολλές φορές είναι δύσκολο να διασπαστούν από το πεπτικό μας σύστημα.

Εάν δεν έχετε αλλεργία στον ορό γάλακτος, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η αγορά μιας ποιοτικής πρωτεΐνης Whey η οποία σίγουρα δεν θα επιβαρύνει το πεπτικό σας σύστημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα προϊόντα αυτά είναι λιγότερο επεξεργασμένα και δεν περιέχουν πρόσθετα, τεχνητά  ή χημικά συστατικά.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρωτεϊνικά σκευάσματα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. πρωτεΐνη από σόγια .