Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για την πρωτεΐνη whey ή αλλιώς την πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Θα έχεις ακούσει πολλούς να μιλάνε για διάφορα είδη πρωτεΐνης όπως παραδείγματος χάρη

  • πρωτεΐνη whey isolate
  • όγκου
  • αδυνατίσματος
  • για γυναίκες

…και σίγουρα πολλές κατηγορίες ακόμη

 

Σίγουρα έχεις ακούσει και πολλά brands του χώρου όπως η On, η Lamberts, η Dymatize, η Gold Standard, η MyProtein και αρκετές ακόμη, ώστε να αναφέρουμε μέχρι αύριο.

 

Αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος, πως δεν έχεις πάρει πληροφορίες πάνω στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πρωτεΐνη whey, όπως:

  • Τι είναι η πρωτεΐνη whey
  • Πως παρασκευάζεται
  • Ποια είναι τα οφέλη της
  • Πότε πρέπει να καταναλώνεται και σε τι δοσολογίες
  • Υπάρχουν παρενέργειες
  • Υπάρχουν όντως διαφορές ανάμεσα στα τόσα είδη
  • Είναι ασφαλής
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους
  • Είναι μήπως στεροειδή
  • Προκαλεί ακμή ή τριχόπτωση
  • Μήπως παχαίνει

 

Οι παραπάνω ερωτήσεις καθώς και πολλές άλλες θα απαντηθούν στο παρακάτω άρθρο

Για αυτό χαλάρωσε, πάρε καφέ ή κάτι να φας , αναλόγως με το που σε πετυχαίνω και απόλαυσε το παρακάτω άρθρο.

Πίνακας Περιεχομένων

Τι Είναι η Πρωτεΐνη Whey (Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος)

Ο ορός γάλακτος είναι το ημιδιαφανές υγρό μέρος του γάλακτος που παραμένει μετά τη διαδικασία παρασκευής τυριού, μετά την πήξη και την αφαίρεση του τυροπήγματος.

Ο όρος “ορός γάλακτος” ή στα αγγλικά “whey” αναφέρεται σε μια  ουσία που διαχωρίζεται από το υγρό και αποτελείται από ένα συνδυασμό πρωτεΐνης, λακτόζης, ανόργανων στοιχείων, ανοσοσφαιρινών και ιχνοστοιχείων λίπους.

Πώς Χρησιμοποιείται η Πρωτεΐνη Whey?

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ξηραίνεται και πωλείται σε μορφή σκόνης.

Η καλύτερη και λιγότερο επεξεργασμένη μορφή είναι η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα λίπους και χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα βιοδραστικών ενώσεων με τη μορφή λακτόζης.

Για να χρησιμοποιήσετε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, απλά προσθέστε μία δόση (ή περίπου 28 γραμμάρια) σκόνης σε οποιοδήποτε ρόφημα ή smoothie.

Είναι καλό να παίρνετε ένα shake πρωτεΐνης ορού γάλακτος για πρωινό και ένα άλλο μετά την προπόνηση.

Υπάρχει πλήθος συνταγών για το πως να παρασκευάσετε ένα Πρωτεϊνικό ρόφημα.

Η λήψη έξτρα πρωτεΐνης είναι ένας εύκολος τρόπος για να χάσετε βάρος, να δημιουργήσετε μυϊκή μάζα και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα Πρωτεϊνικά Ροφήματα Είναι Ωφέλιμα Για Την Υγεία; 

Σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση πρωτεϊνικών ροφημάτων.

Οι υψηλής ποιότητας πρωτεϊνικές σκόνες περιέχουν μια σειρά ευεργετικών θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και των αμινοξέων.

Οι αθλητές ειδικότερα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση των πρωτεϊνών τους, προκειμένου να επιτύχουν την ανάκτηση μυών μετά από σκληρές προπονήσεις.

Επιπλέον, η συμπλήρωση με φυσική πρωτεΐνη σε σκόνη μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειας σας και να μειώσει την πείνα.

Λειτουργούν Όντως Τα Ροφήματα Πρωτεΐνης;

Τα πρωτεϊνικά shakes σας βοηθήσουν να χτίσετε τη μυϊκή μάζα, να μειώσετε την μυϊκή απώλεια και να μειώσετε την πείνα ή τις λιγούρες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η λήξη ενός ροφήματος πρωτεΐνης Whey πριν από ένα γεύμα θα βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μειώσετε τα επίπεδα της πείνας σας, ώστε να τρώτε λιγότερο.

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι η χορήγηση πρωτεϊνών προάγει την ανάκτηση της μυϊκής λειτουργίας και των αθλητικών επιδόσεων και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας.

Ποια Είναι κάποια από τα Οφέλη της Whey Πρωτεΐνης

  1. Αυξάνει την αντοχή και χτίζει τους μυς
  2. Καίει το λίπος
  3. Μειώνει τις λιγούρες
  4. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  5. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
  6. Ενισχύει τη γλουταθειόνη
  7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  8. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
  9. Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής
  10. Η Πρωτεΐνη Whey Βοηθάει στην Καταπολέμηση των Φλεγμονών
  11. Η Πρωτεΐνη Whey έχει Ωφέλιμα Αποτελέσματα στα Λίπη του Αίματος

άντρας πίνει πρωτεΐνη whey σε shaker μετά την προπόνηση
Πρωτείνη Ορού Γάλακτος

 1)Αύξηση της αντοχής και χτίσιμο των μυών

Η πρωτεΐνη Whey είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας χωρίς επιπλέον θερμίδες από υδατάνθρακες ή λίπη.

Συνήθως περιέχει 80% με 90% πρωτεΐνη, η οποία παρέχει στο σώμα αυτό που χρειάζεται για να χτίσει μυς και δύναμη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην γρήγορη ανάρρωση μετά από μια προπόνηση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης των Τροφίμων, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος διεγείρει τη σύνθεση των μυών σε μεγαλύτερο βαθμό από τα προϊόντα καζεΐνης και πρωτεΐνης σόγιας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η προσθήκη συμπληρωματικής πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας – ειδικά όταν συνδυαστεί με αντοχή ή εκρηκτική άσκηση – διατηρεί τη μυϊκή μάζα ακόμη και κατά τη διάρκεια θερμιδικού περιορισμού και επιβραδύνει τη φυσική απώλεια μυών που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνετε.

Μια μελέτη του 2007 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Baylor ανέλυσε τη χρήση συμπληρωματικών πρωτεϊνών και αμινοξέων σε 19 άνδρες που ασκούνταν τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία αποτελείται από 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος και καζεΐνης, και έξι γραμμάρια ελεύθερων αμινοξέων οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση στη συνολική μάζα σώματος, μάζα χωρίς λίπος, μάζα μηρών και μυϊκή δύναμη σε αντίθεση με εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

2) Καύση Λίπους

Μια μετα-ανάλυση του 2014 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής εξέτασε την επίδραση της πρωτεΐνης Whey, με και χωρίς άσκηση αντίστασης, στο σωματικό βάρος και στη σύνθεση του σώματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που παίρνανε Πρωτεΐνη Whey παρουσίασαν σημαντική μείωση του σωματικού λίπους και του σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο σημαντικά μεταξύ των ενηλίκων που συνδύαζαν τη λήψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος με άσκηση αντίστασης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Metabolism αξιολόγησε την επίδραση ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος ορού γάλακτος, που λήφθηκε από συμμετέχοντες που μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη σε 500 θερμίδες την ημέρα.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου, οι οποίοι επίσης μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη με 500 θερμίδες, και οι δύο ομάδες έχασαν σημαντικό βάρος, αλλά η ομάδα που χορηγούνταν με ορό γάλακτος έχασε σημαντικά περισσότερο λίπος στο σώμα (6,1 τοις εκατό της σωματικής λίπους) του άπαχου μυός.

3) Μείωση Της Λιγούρας

Η πρωτεΐνη Whey φαίνεται να επηρεάζει τόσο τη γκρελίνη όσο και τη λεπτίνη, δύο ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξής σας.

Η λεπτίνη επηρεάζει κυρίως το ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο βοηθά στην καταστολή της πρόσληψης τροφής, ενώ η γκρελίνη ρυθμίζει την πείνα και παίζει ρόλο στην έναρξη του γεύματος.

Αυτές οι ορμόνες συνεργάζονται για να πείτε στο σώμα σας πότε χρειάζεται να τραφεί.

Μελέτες δείχνουν ότι σε παχύσαρκους ασθενείς, τα επίπεδα κυκλοφορίας της λεπτίνης συνήθως αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα γκρελίνης μειώνονται.

Ο ορός γάλακτος βοηθά στην εξισορρόπηση της έκκρισης λεπτίνης και γκρελίνης, μειώνοντας έτσι τις λιγούρες και βοηθώντας σας να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Metabolism διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης ως αποτέλεσμα διαφόρων φυσιολογικών μηχανισμών.

Η περιεκτικότητα σε αμινοξέα στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τον κορεσμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, η επίδραση του ορού γάλακτος στην κορεσμό και την πρόσληψη τροφής διαμεσολαβείτε από την απελευθέρωση γκρελίνης και άλλων ορμονών που προκαλούν κορεσμό.

Αυτές οι ορμόνες απελευθερώνονται στο γαστρεντερικό σύστημα μετά από την κατανάλωση πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να συνιστά καταστολή της πρόσληψης τροφής όταν συμπληρώνεται με πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

4) Σταθεροποίηση Των Επιπέδων Σακχάρου Στο Αίμα

Ο ορός γάλακτος είναι σε θέση να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται αμέσως πριν από τα γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και αποτρέπει τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην Παγκόσμια Εφημερίδα του Διαβήτη, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Αναστέλλει τη γαστρική κένωση, διεγείρει την ινσουλίνη και τις ορμόνες του εντέρου όπως η ινκρεκτίνη, η οποία απελευθερώνεται μετά την κατανάλωσή τροφής και επιτυγχάνει τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί φυσικά να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου μετά από τα γεύματα, ειδικά όταν καταναλώνεται λίγα λεπτά πριν το γεύμα.

5) Αύξηση Των Επιπέδων Ενέργειας

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αυξάνει το γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια άσκησης ή βαριάς δραστηριότητας, και ενισχύει την επίδραση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει την ενεργειακή ισορροπία.

Επιπλέον, επειδή ο ορός γάλακτος είναι εύκολα αφομοιώσιμος και προσπελάσιμος από το σώμα, μετατρέπεται ταχύτατα σε ενέργεια και μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αθλητικής Επιστήμης και Ιατρικής διαπίστωσε ότι οι γυναίκες παρουσίασαν αύξηση στους δείκτες απόδοσης όταν κατανάλωναν πρωτεΐνη ορού γάλακτος μετά από άσκηση αντίστασης.

Μερικοί από τους δείκτες απόδοσης που δοκιμάστηκαν σε γυναίκες μπασκετμπολίστες συμπεριλάμβαναν την ευκινησία στο τρέξιμο, το κάθετο άλμα και την αντοχή των μυών.

Τα βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και απόδοσης που παρατηρήθηκαν, οφείλονται στα αμινοξέα που υπάρχουν στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Σε μια μελέτη που έγινε το 2014 , οι επιστήμονες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε 40 ποντίκια κατά τη διάρκεια άσκησης.

Διαπίστωσαν ότι η χορήγηση ορού γάλακτος βελτίωσε την απόδοση, τη δύναμη και τη σύνθεση του σώματος.

6) Αύξηση Γλουταθειόνης

Η πρωτεΐνη Whey  βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής γλουταθειόνης, του κύριου αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται για τη σύνθεση γλουταθειόνης.

Οι επιστήμονες στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι η χορήγηση  προϊόντων με πρωτεΐνη ορού γάλακτος αυξάνει την συγκέντρωση ενδοκυτταρικής γλουταθειόνης κατά 64%.

Η γλουταθειόνη βοηθά στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν κυτταρικές βλάβες, καρκίνο και παθήσεις γήρανσης, όπως το Parkinson και το Alzheimer’s.

Βοηθά επίσης στην προστασία του σώματός σας από τις περιβαλλοντικές τοξίνες  και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

7) Ενίσχυση Ανοσοποιητικού Συστήματος

Επειδή η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προάγει τη σύνθεση της γλουταθειόνης,  ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η γλουταθειόνη ενισχύει επίσης την αποτελεσματικότητα άλλων αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, το συνένζυμο Q10, και η βιταμίνη E.

Η πρωτεΐνη του ορού περιέχει επίσης μια σειρά άλλων πρωτεϊνών και βιταμινών, όπως η βιταμίνη D, που επηρεάζουν θετικά την ανοσολογική λειτουργία και εμφανίζουν αντιμικροβιακή δράση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Διεθνούς Εταιρείας για την Αθλητική Διατροφή, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά το σώμα να ανακάμψει μετά από άσκηση, το οποίο είναι σημαντικό για την αποφυγή  του οξειδωτικού στρες και της εκτεταμένης φλεγμονής.

Επιπλέον εκτός από την παραγωγή γλουταθειόνης, περιέχει  L-αργινίνη και L-λυσίνη, αμινοξέα που προάγουν και αυτά την ανοσολογική λειτουργία.

8) Βελτίωση Του Καρδιαγγειακού Συστήματος

Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προάγει την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής δυσκαμψίας και βελτιώνει το λιπιδικό προφίλ.

Μειώνει τους καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου προστατεύοντας τους μύες σας και βοηθώντας σας να χάσετε βάρος.

Η μείωση του σωματικού βάρους μειώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη του 2016  αξιολόγησε την αρτηριακή πίεση 42 συμμετεχόντων που κατανάλωσαν σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή μαλτοδεξτρίνη  για οκτώ εβδομάδες.

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν ορό γάλακτος παρουσίασαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος  μείωσε επίσης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

9) Μακροζωία

Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής μειώνοντας τη μυϊκή σπατάλη που σχετίζεται με τη γήρανση και την αυξανόμενη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών χωρίς να αυξάνεται η πείνα.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή, καθώς γερνάτε, χάνετε μέρος της οστικής σας μάζας, μειώνεται η λειτουργία των κυττάρων καθώς και η λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Ωστόσο, ο ορός γάλακτος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απώλεια σε όλους αυτούς τους τομείς, καθιστώντας τον ένα πολύ αποτελεσματικό superfood που επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία διαπίστωσε ότι όταν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πρόσθεσαν στην διατροφή τους  πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η μυϊκή τους μάζα και η μυϊκή δύναμη αυξήθηκαν.

Αλλά ποια πρωτεΐνη whey να επιλέξω; Εμείς προτείνουμε την  τη καλύτερη πρωτεΐνη whey για το 2019.

10) Η Πρωτεΐνη Whey Βοηθάει στην Καταπολέμηση των Φλεγμονών

Οι φλεγμονές είναι ένας μέσο του οργανισμού μας ως αντίδραση στις ζημιές .

Οι βραχυπρόθεσμες φλεγμονές είναι ωφέλιμες , αλλά κάτω από κάποιες περιστάσεις μπορεί να γίνουν χρόνιες.

Οι χρόνιες φλεγμονές μπορεί να είναι βλαβερές καθώς επίσης και ένας παράγοντας για την δημιουργία πολλών ασθενειών.

Πολλές φορές αντικατοπτρίζουν άσχημες συνήθειες ή υποβόσκων προβλήματα υγείας.

Μία μεγάλη έρευνα έχει αποδείξει ότι υψηλές δόσεις από συμπληρώματα πρωτεΐνης whey έχουν μειώσει σημαντικά την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγω για την παραγωγή φλεγμονών.

11) Η Πρωτεΐνη Whey έχει Ωφέλιμα Αποτελέσματα στα Λίπη του Αίματος

Η υψηλή χοληστερίνη , ειδικά η LDL Χοληστερίνη, είναι ένας παράγοντας για καρδιακές παθήσεις.

Σε μία μελέτη σε υπέρβαρους ανθρώπους, 54 γραμμάρια πρωτεΐνης whey την μέρα, για 12 εβδομάδες, οδήγησαν σε σημαντική μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερίνης.

Άλλες μελέτες δεν έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα στην χοληστερίνη του αίματος, αλλά η έλλειψη των αποτελεσμάτων μπορεί να οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των μελετών.

Πάντως και άλλες μελέτες χρειάζονται σίγουρα για να πάρουμε βέβαιες απαντήσεις.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνο κάποια από τα οφέλη της , εάν θέλαμε να το αναφέρουμε όλα θα μας χρειάζονταν πολύς ακόμα χρόνος.

Διαφορές Ανάμεσα στα διαφορετικά είδη( isolate, όγκου, αδυνατίσματος)

Με τόσες πολλές κατηγορίες που υπάρχουν, μπορεί θα έχεις μπερδευτεί και μπορεί να αναρωτιέσαι ποια είναι κατάλληλη για εσένα.

Πρωτεΐνη Whey

Είναι η κλασική πρωτεΐνη ορού γάλακτος .

Είναι η πιο “ζυγισμένη” καθώς δεν έχει υποστεί κάποια περεταίρω επεξεργασία ώστε να τις προστεθούν ή να τις αφαιρεθούν συστατικά

Είναι η πιο κατάλληλη για τον μέσο χρήστη που δεν θέλει κάτι το πιο “ειδικό”

Πρωτεΐνη Whey isolate

Οι Isolate Πρωτεΐνες , είναι οι πρωτεΐνες με την μικρότερη περιεκτικότητα σε:

  • ζάκχαρα
  • λιπαρά
  • υδατάνθρακες

Είναι η κατάλληλη επιλογή για άτομα τα οποία κάνουν διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες και λιπαρά ή για άτομα τα οποία κάνουν κετογονική δίαιτα όπως π.χ. η  Ντουκάν

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες είναι αυτή που θα σου δώσει την μέγιστη ποσότητα πρωτεΐνης ανά scoop, ενώ ταυτόχρονα η περιεκτικότητα της στα άλλα στοιχεία είναι σχεδόν μηδενική

Πρωτεΐνη Όγκου

Οι πρωτεΐνες όγκου είναι η τέλεια επιλογή για αυτούς που θέλουν να βάλουν κιλά

Σε αντίθεση με την isolate , οι όγκου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και λιπαρά

Βοηθώντας αυτόν που την καταναλώνει να φτάσει ευκολότερα τους θερμιδικούς του στόχους

Είναι κατάλληλη για :

  • άτομα που θέλουν να βάλουν όγκο
  • περιόδους όγκου
  • άτομα που δυσκολεύονται να φτάσουν τους θερμιδικούς τους στόχους

Πρωτεΐνη Αδυνατίσματος ή  Γράμμωσης

Οι πρωτεΐνες αδυνατίσματος είναι κατάλληλες, όπως λέει και το όνομα τους, για αυτούς που θέλουν να χάσουν κιλά

Μην μπερδεύεσαι, οι πρωτεΐνες αδυνατίσματος δεν κάνουν θαύματα.

Ο λόγος που τις έχουν ονομάσει έτσι είναι ότι περιέχουν ουσίες όπως η καρνιτίνη, η οποία βοηθάει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού

Έτσι έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνες αδυνατίσματος είναι κατάλληλες για:

  • άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά
  • άτομα που θέλουν να επιταχύνουν τον μεταβολισμό τους

Πότε πρέπει να καταναλώνεται η Πρωτεΐνη Whey

Οι πρωτεΐνη whey δεν έρχεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατανάλωσης

Στόχος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι να μας βοηθήσουν, να πετύχουμε μια ισορροπημένη δίαιτα

Έτσι και η πρωτεΐνη whey , η οποία είναι συμπλήρωμα διατροφής , μας βοηθάει να πετύχουμε τις ποσότητες πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά

Σε τι δοσολογίες πρέπει να παίρνουμε την Πρωτεΐνη Whey

Οι ποσότητες που χρειαζόμαστε καθημερινά ποικίλουν απο οργανισμό σε οργανισμό

Από το πόσο γυμναστική κάνουμε, την ένταση, την συχνότητα μέχρι το ύψος μας, τον μεταβολισμό μας και τα κιλά μας

Δεν υπάρχει σταθερή απάντηση στο ερώτημα “τι δοσολογία πρωτεΐνης πρέπει να παίρνω” αυτό πρέπει να το βρει ο καθένας είτε μόνος του είτε με την βοήθεια κάποιου ειδικού

Παχαίνει η κατανάλωση Πρωτεΐνης Whey (ορού γάλακτος)

Ίσως  έχεις αναρωτηθεί εάν μπορείς να παχύνεις από την χρήση του συγκεκριμένου συμπληρώματος

Η απάντηση έχει ήδη δωθεί παραπάνω όπου αναφέραμε ότι ένα από τα ωφέλη της κατανάλωσης πρωτεΐνης είναι το χάσιμο κιλών

Αλλά…

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα να καταλάβεις πότε μπορείς  όντως να παχύνεις σκέψου το παρακάτω παράδειγμα

Σκέψου τα ροδάκινα. Παχαίνουν τα ροδάκινα;

Οι πιο πολλοί τώρα σκέφτονται εννοείται πως όχι, αλλά σκέψου να έτρωγες 200 ροδάκινα την μέρα , τότε σίγουρα θα πάχαινες

Έτσι συμβαίνει και με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, δεν σε παχαίνει το συμπλήρωμα σαν συμπλήρωμα

Αυτό που πραγματικά παχαίνει, είναι η υπερκάλυψη των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού μας σε τακτική βάση

Η συχνή υπέρβαση των θερμιδικών μας αναγκών οδηγεί στην δημιουργία νέων ‘αποθηκών’ ενέργειας , δηλαδή λίπος

Άρα αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι θερμιδικές απαιτήσεις του οργανισμού σου , μπορείς να τις υπολογίσεις είτε μόνος σου είτε με την βοήθεια ενός διατροφολόγου

Μπορεί η Πρωτεΐνη Whey να προκαλέσει ακμή

Εν μέρει ναι, υπάρχουν μελέτες η οποίες έχουν δείξει ότι σε περιόδους κατανάλωσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος υπάρχει κάποια μικρή αύξηση της ακμής

Προσέξτε…

Αυξάνει ΔΕΝ Προκαλεί

Δεν υπάρχει περίπτωση η κατανάλωση του συμπληρώματος να προκαλέσει έξαρση, απλώς μπορεί να την ενισχύσει

Αλλά δεν ευθύνεται το συμπλήρωμα για αυτό

Το θέμα είναι εντελώς ορμονικό

Η κατανάλωση πρωτεΐνης (είτε είναι από συμπλήρωμα , είτε είναι από φαγητό) αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης η οποία είναι υπεύθυνη για την μυϊκή αύξηση

Γνωστή ως IGF-1

Η συγκεκριμένη ινσουλίνη βοηθάει στην παραγωγή ανδρογόνων και σμήγματος

Άρα…

Η τέλεια συνταγή για να δημιουργηθούν σπυριά

Μπορεί Πρωτεΐνη Whey να κάνουν μία Γυναίκα να γίνει σαν Άντρας

Η ξεκάθαρη απάντηση είναι…

ΟΧΙ

Η λανθασμένη άποψη που έχουν πολλοί είναι πως  η πρωτεΐνη whey έχει ίδια δράση με τα αναβολικά

Κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται

  • πρωτεΐνη
  • υδατάνθρακες
  • λιπαρά

ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζει.  Αυτά τα συστατικά είναι υπεύθυνα για οποιαδήποτε λειτουργία γίνεται στο σώμα μας

Όποτε η έλλειψη πρωτεΐνης από το σώμα μόνο ζημιά μπορεί να κάνει

Από την άλλη τα αναβολικά είναι αυτά που θα κάνουν μια γυναίκα να αρχίσει, να αποκτάει αντρικά χαρακτηριστικά

Τα αναβολικά είναι συνήθως είτε αντρικές ορμόνες (τεστοστερόνη), είτε ορμόνες του κάνουν το σώμα να παράγει τεστοστερόνη στο μέγιστο

Όποτε όταν μία γυναίκα τα πάρει τι γίνεται;

Βάζει στο σώμα της τεράστιες ποσότητες αντρικών ορμονών, άρα το σώμα της αρχίζει να αποκτάει αυτή την αντρική “σκληράδα”

Δυστυχώς πολλοί συγχέουν στο μυαλό τους την χρήση των αναβολικών με τη χρήση των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης

Και πολλοί μπορεί να ρωτήσετε…

Γιατί να θέλει μία γυναίκα να γίνει σαν άντρας

Η απάντηση είναι ότι δεν θέλει να γίνει σαν άντρας, απλώς θέλει να αποκτήσει την μυϊκότητα ενός άντρα

Λόγω της έλλειψης τεστοστερόνης, οι γυναίκες όσο γυμναστική και εάν κάνουν θα γραμμώσουν αλλά δεν θα μπορέσουν να “φουσκώσουν” όπως ένας άντρας, είναι βιολογικά αδύνατο

Έτσι λαμβάνοντας αναβολικά, οι γυναίκες παρακάμπτουν σαν να λέγαμε τα φυσικά τους όρια και εξαναγκάζουν τον οργανισμό τους να λειτουργήσει σαν αντρικός

Είναι ασφαλής η Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος

Όπως σε όλα τα φάρμακα υπάρχουν τα ασφαλή και τα μη ασφαλή

Από που μπορείς όμως να καταλάβεις εάν είναι ασφαλής ή όχι

Από τις πιστοποιήσεις που έχει σε διάφορους οργανισμούς , παραδείγματος χάρη ο ΕΟΦ (ΕΘνικός Οργανισμός Φαρμάκων)

Αυτοί οι οργανισμοί είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συστατικών του προϊόντος καθώς και αρκετών παραγόντων ακόμη

Άρα πριν αγοράσετε κάποιο σκεύασμα, κάντε μία έρευνα σχετικά με τις πιστοποιήσεις του, τις κριτικές του καθώς και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο για να είστε σίγουροι

Έχει η Πρωτεΐνη Whey παρενέργειες

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ασφαλής για την πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα

Όπως και στο παράδειγμα που έδωσα στην παράγραφο σχετικά με το εάν προκαλεί αύξηση κιλών

Αυτό που προκαλεί τις παρενέργειες είναι η υπερκατανάλωση

Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει

  • ναυτία
  • φούσκωμα στο στομάχι
  • κράμπες
  • μείωση της όρεξης
  • πονοκέφαλο

Επίσης εάν κάποιος έχει αλλεργία στην λακτόζη θα πρέπει να αποφύγει το συγκεκριμένο συμπλήρωμα καθώς είναι…

Γαλακτοκομικό Προϊόν

 

Και Κάπως Έτσι φτάσαμε στο τέλος του άρθρου, παρακάτω θα βρεις κάποιες από τις πρωτεΐνες τις οποίες έχουμε επιλέξει βάση όλων των παραπάνω πληροφοριών.

Για περαιτέρω πληροφορίες γύρω από το θέμα μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας