Το 5-ΗΤΡ και η σεροτονίνη είναι δυο ουσίες που συνδέονται μεταξύ τους σε βιοχημικό επίπεδο.

Η 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-ΗΤΡ) είναι μια πρόδρομη ένωση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη η οποία συχνά αναφέρεται και ως ο «νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας».

Τα αυξημένα επίπεδα της στο σώμα συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία, η ηρεμία και η γαλήνη.

Γενικές πληροφορίες για το 5-HTP

Το 5-ΗΤΡ είναι ένα παραπροϊόν της διάσπασης του βασικού αμινοξέος Τρυπτοφάνη.

Η τρυπτοφάνη θεωρείται απαραίτητη επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να την παράγει. Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τρυπτοφάνη από την διατροφή τους.

Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα πουλερικά, τα αυγά, τα πράσινα φασόλια, το σκόρδο και τα ρεβίθια.

Το πρόβλημα

Σε ορισμένα άτομα, η ποσότητα τρυπτοφάνης που λαμβάνουν από τη διατροφή μπορεί να μην είναι επαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι παράγουν απο την φύση τους χαμηλότερα επίπεδα 5-HTP. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμπληρωματική χορήγηση του αμινοξέος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του 5-HTP στο σώμα.

Τα συμπληρώματα 5-ΗΤΡ συχνά προέρχονται από το φυτό Griffonia simplicifolia, ένα θάμνο που τον βρίσκουμε κυρίως στην Αφρική. Οι σπόροι του Griffonia simplicifolia είναι φυσικά υψηλοί σε 5-ΗΤΡ.

Ως ένωση που αυξάνει την σεροτονίνη, τα συμπληρώματα 5-ΗΤΡ χρησιμοποιούνται από πολλούς για μια σειρά από διαταραχές υγείας όπως:

 • Αυπνία
 • Κατάθλιψη
 • Άγχος
 • Διαταραχή έλλειψης προσοχής / Υπερκινητικότητα (ADHD)
 • Απώλεια βάρους
 • Απόσυρση αλκοόλ

Το 5-HTP ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου

Το 5-ΗΤΡ παίζει σημαντικό ρόλο στην διάσπαση της τρυπτοφάνης και τη βιοσύνθεση της σεροτονίνης και της μελατονίνης.

Στο σώμα, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται αρχικά σε 5-ΗΤΡ και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παρασκευή σεροτονίνης και μελατονίνης. Η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης έχει διάφορες ιδιότητες στο σώμα. Κάποιες απο αυτές είναι τα μειωμένα ποσοστά άγχους, ένα αίσθημα ηρεμίας, συναισθήματα ευτυχίας και γενική αίσθηση ευεξίας.

Με αυτόν τον τρόπο, η σεροτονίνη μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη μιας από τις βασικές αιτίες της αϋπνίας. Επιπλέον με την αίσθηση ηρεμίας που προκαλεί, βοηθάει το μυαλό σας να χαλαρώσει και τελικά να μπορέσετε να κοιμηθείτε.

Επιπλέον, αυξάνοντας τα επίπεδα της μελατονίνης, το 5-HTP μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου βοηθώντας τους χρήστες να κοιμούνται πιο βαθειά και για περισσότερο χρόνο. Η μελατονίνη είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού στο σώμα. Αυτός είναι ένας κύκλος περίπου 24 ωρών που βιώνουν τα ζώα και τα φυτά , αντίδρώντας στα φυσικά επίπεδα φωτός και στο σκοτάδι.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα της μελατονίνης διατηρούνται χαμηλά λόγω της ανίχνευσης υψηλών επιπέδων φωτός στο περιβάλλον. Η παραγωγή σεροτονίνης είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, η παραγωγή σεροτονίνης μετατρέπεται σε παραγωγή μελατονίνης.

Τα επίπεδα της μελατονίνης αρχίζουν να ανεβαίνουν για να βοηθήσουν το σώμα να φτάσει σε κατάσταση ύπνου.

Οι διαταραχές του κιρκαδιανού ρυθμού μπορούν να έχουν επιβλαβή επίδραση στη συχνότητα, την ευκολία και την ποιότητα του ύπνου. Χρησιμοποιώντας ένα συμπλήρωμα 5-HTP πριν από τον ύπνο, τα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσουν τα επίπεδα της μελατονίνης και να αποκαταστήσουν τον φυσικό κύκλο του ύπνου.

Τα χάπια 5-ΗΤΡ ουσιαστικά παρακάμπτουν το σύστημα ανίχνευσης φωτός που ρυθμίζει πόση ποσότητα μελατονίνης εκκρίνεται στο αίμα. Αυτό σας δίνει τον έλεγχο του πότε θέλετε να κοιμηθείτε, ανεξάρτητα από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες.

Η χρήση 5-ΗΤΡ μπορεί να βοηθήσει στη φυσική μείωση της αϋπνίας αυξάνοντας τα επίπεδα της μελατονίνης. Αυτό επιτρέπει στα άτομα να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και να ξυπνήσουν νιώθοντας πιο ξεκούραστα την επόμενη μέρα.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι λόγω της σχέσης του με τη μελατονίνη, η χρήση 5-ΗΤΡ μπορεί να αυξήσει τον ύπνο REM κατά 25% και να αυξήσει το χρόνο που δαπανάτε σε βαθιές καταστάσεις ύπνου χωρίς να χρειάζεται να κοιμηθείτε πολλές ώρες.

Διαθέσιμες μορφές 5-HTP στην αγορά

Το 5-HTP  κυκλοφορεί στην αγορά σε μορφή χαπιού / δισκίο, κάψουλας ή  σκόνης.

Ορισμένες πηγές λένε ότι πρέπει να καταναλώνεται σαράντα πέντε έως τριάντα λεπτά πριν από τον ύπνο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βλέπουν όφελος όταν συνδιάσουν το 5-HTP μαζί με συμπλήρωμα μελατονίνης.

Έχει υποθεί ότι μπορεί να υπάρξει συνεργική επίδραση εάν τα δύο συμπληρώματα ληφθούν μαζί. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι κατασκευαστές δημιούργησαν συνδυαστικά συμπληρώματα για το σκοπό αυτό.
Η αποτελεσματικότητα της δόσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο με βάση την ηλικία, το βάρος, τις προσωπικές ευαισθησίες κλπ.

Οι χρήστες συνιστώνται να αρχίσουν με τη μικρότερη δοσολογία πρώτα και σιγά σιγά να την αυξήσουν μέχρι την επιθυμητή ποσότητα.

Το 5-HTP καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι το 5-ΗΤΡ μπορεί να βοηθήσει σε παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με χαμηλές ποσότητες σεροτονίνης, όπως κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού και προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία που αναφέραμε πιο επάνω.

Επειδή το 5-ΗΤΡ μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με την χρήση του 5-ΗΤΡ για τη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η βάση δεδομένων των Φυσικών Φαρμάκων έχει χαρακτηρίσει το 5-HTP ως Ενδεχομένως Αποτελεσματική ουσία για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ορισμένες κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη 5-ΗΤΡ μπορεί να συγκριθεί με κάποιες συμβατικές αντικαταθλιπτικές θεραπείες. Σε μία μελέτη, τα άτομα έλαβαν 150-400 mg 5-ΗΤΡ ημερησίως για οκτώ εβδομάδες.

Το 5-ΗΤΡ είχε παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης με 20-40 mg φλουοξετίνης (Prozac).

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 5-HTP είχε τα ίδια αποτελέσματα στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε σχέση με την αγωγή με φλουβοξαμίνη (Luvox) ή  ιμιπραμίνη (Tofranil). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι 300 mg 5-HTP σε συνδυασμό με 50 mg τρικυκλικής αντικαταθλιπτικής χλωριμιπραμίνης μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με ασθενείς που λάμβαναν μόνο χλωριμιπραμίνη.

Το 5-HTP χαλαρώνει τον νου και βοηθάει στην μείωση του Stress

Δεδομένου ότι η σεροτονίνη παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του stress, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα που βοηθούν στη μεταβολική παραγωγή της σεροτονίνης για να θεραπεύσει αυτό το συναίσθημα.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν το 5-HTP ως εναλλακτική λύση έναντι άλλων συνταγογραφούμενων φαρμάκων άγχους, καθώς είναι φτηνότερο και διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, όποιος σκέφτεται να το πάρει θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα τον ιατρό του για να βεβαιωθεί ότι έχει συνταγογραφηθεί η σωστή δόση.

Τυπικές δόσεις 5-ΗΤΡ για το άγχος είναι μία κάψουλα των 50mg έως 100mg ημερησίως. Βέβαια αυτή η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί εάν το συστήσει κάποιος γιατρός. Αυτή η δοσολογία πρέπει να λαμβάνεται με το φαγητό το πρωί και μπορεί να επαναλαμβάνεται το απόγευμα, εάν εμφανιστούν σημάδια άγχους.

Ένας μικρός αριθμός  χρηστών αναφέρουν ότι το 5-HTP δεν βοήθησε ιδιαίτερα με τα συμπτώματα του άγχους. Είπαν ότι μείωσε την υπερευαισθησία τους, και τους επέτρεψε να κοιμούνται καλύτερα και να ξεπεράσουν οποιαδήποτε προβλήματα ύπνου μπορεί να είχαν.

Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων από τις υποκείμενες φυσιολογικές αιτίες του άγχους.

Τα οφέλη του 5-HTP στην μείωση των συμπτωμάτων της ADHD

Η διαταραχή ελλειματικής προσοχής ή ADHD είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή με ένα μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν απροσεξία, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ADHD έχουν συνήθως ένα συνδυασμό αυτών των χαρακτηριστικών. Η ADHD είναι η πιο κοινή ψυχιατρική διαταραχή στα παιδιά.

Αφορά το 3 – 5% των παιδιών και υπάρχουν περισσότερες αναφερθείσες περιπτώσεις σε αγόρια παρά σε κορίτσια. Μάλιστα πάνω απο τα μισά από τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ADHD συνεχίζουν να ζουν με τη διαταραχή αυτή ακόμα και μετά την ενηλικίωση.

Η ADHD είναι μια αμφιλεγόμενη διαταραχή που συνεχίζει να προκαλεί την προσοχή των ειδικών. Επειδή τα συμπτώματά της μοιάζουν με μερικές άλλες διαταραχές, συχνά διαγιγνώσκεται λάθος ή παραβλέπεται εξ ολοκλήρου. Η διάγνωση της ADHD είναι ένα δύσκολο ζήτημα, ειδικά σε οριακές περιπτώσεις. Μερικοί άνθρωποι δείχνουν μόνο μερικά από τα συμπτώματα της ADHD και δεν αρκούν για να γίνει σωστή διάγνωση. Επιπλέον, όταν αυτά τα συμπτώματα  είναι αρκετά ήπια ώστε να μην επηρεάσουν την εργασία, τη σχέση κ.λπ., τότε η ADHD μπορεί να μην διαγνωστεί.

Επίσης, η ADHD εμφανίζεται συχνά μαζί με άλλες διαταραχές. Ορισμένες από αυτές είναι:

 • Βραδυγλωσσία
 • Έντονη υπνηλία
 • Διαταραχές διάθεσης
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές (OCD)
 • Διπολική διαταραχή
 • Διαταραχή συμπεριφοράς,
 • Διαταραχή προσωπικότητας

Η κύρια λειτουργία των συμπληρωμάτων 5- HTP είναι η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν 7 κατηγορίες υποδοχέων σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αυτοί αριθμούνται από τον 5 ΗΤ1 έως τον 5 ΗΤ7. Τα φάρμακα σεροτονίνης συνδέονται συνήθως με αυτούς τους υποδοχείς για να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν την οδό σεροτονίνης.

Ωστόσο, αυτοί οι υποδοχείς είναι επίσης υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της απελευθέρωσης και την δράση άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη. Επομένως, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της ντοπαμίνης στην εμφάνιση της ADHD, προκύπτει ότι οι υποδοχείς σεροτονίνης μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κλινικές ενδείξεις που υποστηρίζουν αυτην την αλληλεπίδραση. Μερικά από τα γονίδια (ή οι παραλλαγές τους) που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της ADHD περιλαμβάνουν αυτά που εκφράζουν υποδοχείς σεροτονίνης (5ΗΤ1Β και 5ΗΤ2Α).Σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης μέσω των υποδοχέων σεροτονίνης. Δεδομένου ότι οι εγκεφαλικές εξετάσεις των ασθενών με ADHD παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με ADHD πάσχει επίσης από διαταραχές της διάθεσης και κατάθλιψη. Το 5 HTP μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί προτιμούν να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη πριν από τη ADHD και η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης επιτυγχάνει αυτόν τον σκοπό.

Επειδή το 5 HTP (μέσω της σεροτονίνης) βελτιώνει τη διάθεση, δρα σαν ψυχοδιεγερτικό το οποίο έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας στη θεραπεία της ADHD. Με την τόνωση των ασθενών με ADHD, το 5 HTP μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση της ανάγκης διέγερσης αυτών των υπερκινητικών ασθενών και έτσι να μειώσει οποιαδήποτε αντισταθμιστικά σημεία χαμηλής διέγερσης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, το 1999 υποδηλώνει ότι η πορεία της σεροτονίνης εμπλέκεται στο παράδοχο ηρεμιστικό αποτέλεσμα που έχουν οι ψυχοδιεγερτικοί παράγοντες στους ασθενείς με ADHD.Τέλος, τα παιδιά με ADHD συχνά έχουν προβλήματα ύπνου. Λαμβάνοντας συμπλήρωμα 5 HTP το πρόβλημα μπορεί να βελτιωθεί και να τους βοηθήσει να κοιμούνται καλύτερα.

Τα οφέλη του 5-HTP στο αδυνάτισμα

Εκτός από το ότι επηρεάζει τη διάθεση, η σεροτονίνη ρυθμίζει επίσης και την αίσθηση της όρεξης.

Η αίσθηση του κορεσμού και της πείνας συνδέονται άμεσα με την παρουσία σεροτονίνης στο σώμα. Όταν τρεφόμαστε, τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι υψηλά. Όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα, τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά.

Αυτή η πτώση της σεροτονίνης αυξάνει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, η οποία διεγείρει την όρεξη.

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, οι λιγούρες μπορεί να είναι συχνές. Το σώμα ιδιαίτερα λαχταράει τους υδατάνθρακες, καθώς αυτοί είναι η πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας για το σώμα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης με τη λήψη συμπληρωμάτων όπως το 5-HTP μπορεί να κάνει το σώμα να πιστεύει ότι υπάρχει τροφή στο στομάχι.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση κορεσμού και μειωμένη πείνα. Με αποτέλεσμα να σας διευκολύνει να τρώτε λιγότερο και κατά συνέπεια να χάσετε βάρος.

Τα επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται άμεσα με την όρεξη. Όταν η σεροτονίνη είναι υψηλή, η αίσθηση της όρεξης δεν είναι τόσο ισχυρή και  αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφευγονται  τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος. Ο Πάτρικ Holdord, συγγραφέας του Βιβλίου Holford Low GL Diet, σημειώνει ότι η σεροτονίνη συχνά είναι ανεπαρκής σε άτομα που κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους. Αναφέρει επίσης ότι σε μερικούς ανθρώπους, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και αυξημένη όρεξη.

Προτείνει ότι εάν έχετε χαμηλή σεροτονίνη, ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους αποκατάστασης φυσιολογικών επιπέδων και φυσιολογικής διάθεσης είναι να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με 5-HTP.

Συμπληρωματικά Οφέλη του 5-HTP στην υγεία

Λόγω της ικανότητάς του να διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, κάποιοι χρησιμοποιούν το 5-HTP ως εναλλακτικό συμπλήρωμα για διάφορες καταστάσεις, όπως:

• Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)
• Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD)
• Ινομυαλγία
• Ημικρανία και πονοκεφάλους
• Παχυσαρκία

Δοσολογία 5-HTP για αύξηση της σεροτονίνης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια δόση των 50mg – 100mg που λαμβάνεται δύο έως τρεις φορές την ημέρα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την ενίσχυση των επιπέδων σεροτονίνης.

Παράγοντες που καθορίζουν ποιά δόση είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο άτομο περιλαμβάνουν, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και την κατάσταση που στοχεύει.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη δοσολογία για τις ανάγκες σας, τις ευαισθησίες και την προσωπική σας φυσιολογία.

Πιθανές παρενέργειες απο την λήψη 5-HTP

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Φυσικών Φαρμάκων το 5-HTP είναι ασφαλές για χρήση απο το στόμα στους ενήλικες.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα έχουν καμία παρενέργεια όταν το παίρνουν σύμφωνα με τις προτεινόμενες δοσολογίες. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες αναφέρουν κάποιες ήπιες παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία, έμετο, καούρα, πόνο στο στομάχι, δυσκαμψία των μυών και σεξουαλικά προβλήματα.

Το 5-HTP έχει αναφερθεί ως πιθανώς μη ασφαλές για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης, εκείνοι με σύνδρομο Down δεν πρέπει να χρησιμοποιούν 5-ΗΤΡ επειδή σε μία μελέτη,15% των ασθενών που χρησιμοποίησαν 5-ΗΤΡ εμφάνισαν κρίσεις.

Τέλος, συνίσταται στους χειρουργημένους ασθενείς να μην χρησιμοποιείται το 5-ΗΤΡ επειδή κάποια μετεγχειρητικά φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Το καλύτερο είναι να διακοπεί η χρήση του 5-HTP τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις του 5-HTP με άλλα φάρμακα

Το 5-ΗΤΡ αυξάνει την ποσότητα σεροτονίνης στο ανθρώπινο σύστημα. Πολλά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά, ειδικά τα λεγόμενα ΜΑΟΙ (αναστολείς μονοαμινοξειδάσης) και SSRIs (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) έχουν επίσης το ίδιο αποτέλεσμα στον οργανισμό.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο (5-HTP με ένα αντικαταθλιπτικό) μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες σεροτονίνης στο σώμα,οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μια παθογόνο κατάσταση γνωστή και ως σύνδρομο της σεροτονίνης. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πιθανά συμπτώματα, όπως:

 • Έντονη ανησυχία
 • Ταχεία ομιλία
 • Τρέμουλο-Ρίγος
 • Υπερβολική Εφύδρωση
 • Αίσθημα παλμών

Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο σεροτονίνης μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Άλλα φάρμακα και χημικά που μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τη θεραπεία με 5-ΗΤΡ περιλαμβάνουν:

 • Carbidopa (Lodosyn)
 • Δεξτρομεθορφάνη (Robitussin DM)
 • Μεπεριδίνη (Demerol)
 • Πενταζοκίνη (Talwin)
 • Τραμαδόλη (Ultram)

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το 5-HTP για να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης, τότε πρέπει να το κάνετε αυτό με προσοχή . Οι χημικές αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν μπορεί να είναι δυσδιάκριτες.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε 5-HTP για χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.