Ο επικεφαλής διατροφής της εταιρείας GNC μοιράζεται τα 10 απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής που χρειάζονται όσοι θέλουν πιο εντυπωσιακά αλλά και ουσιαστικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα γυμναστικής τους, είτε πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές είτε όχι.

Αν αθλείσαι εντατικά, ίσως έχεις αναρωτηθεί: μπορεί πράγματι να με βοηθήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής να βελτιώσω τις επιδόσεις και τη φυσική μου κατάσταση;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα, δίχως καμιά αμφιβολία, «Ναι».

Γιατί Είναι Απαραίτητα… 

Η έντονη καθημερινή άσκηση δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Συχνά, αυτές οι ιδιαίτερες απαιτήσεις δεν καλύπτονται επαρκώς από τη διατροφή.

Αποτέλεσμα; Το σώμα στερείται τα «καύσιμα» που χρειάζεται για να κάνει αυτό που του ζητούμε.

Ως επακόλουθο, οι επιδόσεις και το αποτέλεσμα στο σώμα μας δεν είναι αυτό που περιμένουμε, και είτε παρατάμε τη γυμναστική και τους στόχους μας επειδή έχουμε απογοητευτεί, ή κάνουμε ζημιά στο σώμα μας, ζητώντας κάτι που δεν μπορεί να κάνει.

Εδώ έγκειται και η σημασία – αξία των συμπληρωμάτων διατροφής.

Όχι, δεν υποκαθιστούν την καλή διατροφή. Όσα συμπληρώματα διατροφής κι αν πάρεις, αν δεν τρέφεσαι σωστά, δεν θα καταφέρεις τίποτα.

Κάνουν, όμως, αυτό ακριβώς που υπόσχεται το όνομά τους: «συμπληρώνουν τη διατροφή». Φροντίζουν το σώμα σου να έχει τα απαραίτητα «υλικά» για να δώσει αυτό που του ζητάς: περισσότερη δύναμη, μεγαλύτερη ταχύτητα και εκρηκτικότητα, γράμμωση ή όγκο.

Παράλληλα, διασφαλίζουν ότι τα όργανα και οι ιστοί του σώματος διαθέτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσουν σωστά και να χαρίσουν στο σώμα υγεία και ευεξία.

Επομένως, για οποιονδήποτε παίρνει στα σοβαρά το πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής του, τα συμπληρώματα διατροφής εξασφαλίζουν:

  • Καλύτερες επιδόσεις
  • Καλύτερη σωματική διάπλαση
  • Βελτιωμένη υγεία
  • Αίσθημα ευεξίας

Ας δούμε λοιπόν σύντομα τις 10 σημαντικότερες κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής που συνιστώνται για αθλητές. Για το καθένα, θα εξετάσουμε επίσης…

  • Γιατί το χρειάζεται το σώμα μας
  • Πώς ακριβώς ωφελεί τον οργανισμό
  • Πρακτικές οδηγίες για τη λήψη του

Οι 10 Σημαντικότερες Κατηγορίες Συμπληρωμάτων Διατροφής

Πρωτεΐνη

Συμπλήρωμα πρωτείνης

Πότε Χρειάζεται

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του οργανισμού. Επομένως, αθλητές εφηβικής ηλικίας που αθλούνται και ταυτόχρονα αναπτύσσονται ακόμα σωματικά έχουν αυξημένες ανάγκες πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητη όταν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής με σκοπό να χτίσετε μυς, ή όταν ενισχύετε τις προπονήσεις σας, αυξάνοντας τον χρόνο ή την έντασή τους.

Η άσκηση των μυών με αντιστάσεις ή εκρήξεις, εξαντλεί τις αποθήκες ενέργειας και οδηγεί σε διάσπαση των ιστών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των μυών. Η συμπλήρωση της διατροφής με σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα απαραίτητα αμινοξέα (όπως η λευκίνη) είναι διαθέσιμα για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποκατάστασης.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σώμα αναρρώνει από κάποιον τραυματισμό. Αθλητές που βρίσκονται σε περίοδο αποκατάστασης σοβαρών τραυματισμών συχνά χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη για να επανέλθουν γρήγορα στην προηγούμενη φυσική τους κατάσταση.

Τέλος, το συμπλήρωμα πρωτεΐνης είναι εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, καθώς αφαιρούν από τη διατροφή τους μια σειρά από κοινές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Πώς Ωφελεί

Υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη που είναι πλήρως αποδεδειγμένα από τη λήψη συμπληρώματος πρωτεΐνης, και άλλα που είναι πιθανά, είτε επειδή εξαρτώνται από τον κάθε οργανισμό είτε επειδή χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για την πιστοποίησή τους.

Τα σίγουρα είναι:

  • Το συμπλήρωμα πρωτεΐνης βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη και διόγκωση.
  • Επιταχύνει την ανάρρωση μετά από μυϊκό τραυματισμό.
  • Ενισχύσει την ανάπτυξη του οργανισμού.
  • Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ιδιαίτερα χορταστική, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αισθήματος της πείνας και, ως αποτέλεσμα, στην απώλεια βάρους.

Τα πιθανά οφέλη από τη λήψη πρωτεΐνης είναι τα εξής:

  • Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
  • Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
  • Μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση φλεγμονών.
  • Μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Το μυστικό για την αποτελεσματική λήψη πρωτεΐνης είναι οι ξεκάθαροι στόχοι και η προσεκτική δοσολογία.

Ρωτήστε, λοιπόν, τον εαυτό σας: γιατί χρειάζομαι επιπλέον πρωτεΐνη; Για όγκο; Για χτίσιμο μυών; Για αποκατάσταση;

Ανάλογα με τον στόχο που έχετε, και ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, τη γενικότερη υγεία και τον σωματότυπό σας, πρέπει να πάρετε αντίστοιχη δόση πρωτεΐνης. Για να προσδιορίσετε την καλύτερη δυνατή ποσότητα, μιλήστε με τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας.

Η Πρότασή μας…

Μια εξαιρετική επιλογή

Wisdom Valley IMPRESS Πρωτεΐνη Whey Isolate (2kg)

Ωστόσο υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα πρωτεΐνης στην αγορά και μερικά από τα καλύτερα μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα

Συμπλήρωμα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Γιατί Χρειάζονται

Τα ωμέγα-3 λιπαρά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβρανών σε όλο το σώμα και επηρεάζουν τη λειτουργία των κυτταρικών υποδοχέων σε αυτές τις μεμβράνες.

Είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος, τη συστολή και τη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αρτηριών και τη φλεγμονή.

Το ιχθυέλαιο περιέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά ως EPA και DHA, που ενισχύουν την αντίδραση του οργανισμού στην ανάπτυξη φλεγμονών, ενώ συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Και οι τρεις αυτοί τομείς είναι σημαντικοί για κάθε αθλητή, ειδικά όταν απαιτείται μεγαλύτερη αντοχή και γρηγορότερη ανάρρωση.

Πώς Ωφελούν

  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις, ειδικά σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • Ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η συστηματική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 πιθανόν καταπολεμά τα συμπτώματα του άσθματος.
  • Ορισμένες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ΔΕΠΥ (Διάσπαση Προσοχής & Υπερκινητικότητα) σε ορισμένα παιδιά και να βελτιώσουν τις νοητικές τους δεξιότητες, όπως η σκέψη, η μνήμη και η μάθηση.
  • Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 ίσως συμβάλλουν σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας, ευεργετώντας τις λειτουργίες της μνήμης.

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Εάν δεν είστε λάτρεις των ψαριών ή δυσκολεύεστε να καταναλώσετε 2 έως 3 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα, ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς.

Η Πρότασή μας…

Το συμπλήρωμα διατροφής που προτείνουμε για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ωμέγα 3 είναι το Greenmed Ωμέγα 3-λάδι σολομού.

Greenmed Ωμέγα 3 (Λάδι Σολωμού) 220 caps

Βιταμίνη D

Συμπλήρωμα Βιταμίνης D

Γιατί Χρειάζεται

Ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D με φυσικό τρόπο όταν εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως. Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε βιταμίνη D από συγκεκριμένα τρόφιμα και συμπληρώματα για να εξασφαλίσετε τα επαρκή επίπεδά της στο αίμα σας.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη απολύτως απαραίτητη για την υγεία του σώματος, ιδίως για τα οστά και το νευρικό σύστημα – όργανα απολύτως απαραίτητα όχι μόνο για καλή υγεία, αλλά και για ενισχυμένες αθλητικές επιδόσεις.

Πώς Ωφελεί

  • Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας σε ορισμένες ασθένειες.
  • Η βιταμίνη D συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).
  • Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην υγεία των οστών (περιλαμβανομένων των δοντιών) και του νευρικού συστήματος.
  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Η ποσότητα βιταμίνης D που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής μετριέται σε IU (international units). 1 mcg βιταμίνης D αντιστοιχεί σε 40 IU.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ίσως χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη D από ό,τι πίστευαν παλιότερα οι ειδικοί υγείας.

Σε γενικές γραμμές, οι ποσότητες βιταμίνης D που συνιστώνται συνήθως είναι οι εξής:

  • βρέφη (0-12 μηνών): 10 mcg (400 IU)
  • παιδιά και έφηβοι: 15 mcg (600 IU)
  • ενήλικες ηλικίας 18-70 ετών: 15 mcg (600 IU)
  • ενήλικες άνω των 70 ετών: 20 mcg (800 IU)
  • έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: 15 mcg (600 IU)

Όπως κι αν έχει, κουβεντιάστε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε πόση βιταμίνη D είναι κατάλληλη για το δικό σας σώμα.

Το συμπλήρωμα διατροφής που προτείνουμε για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη D είναι το παρακάτω.

Sovita Vitamin D 180 tabs

Ηλεκτρολύτες

Ηλεκτρολύτες

Γιατί Χρειάζονται

Η φυσική μας απάντηση στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ο ιδρώτας.

Τα πολλά υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, επηρεάζοντας την απόδοση.

Εκτός από την έντονη εφίδρωση και την αφυδάτωση λόγω της άσκησης, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα, όπως

  • Ορισμένα φάρμακα
  • Η διάρροια και ο εμετός
  • Σοβαρά εγκαύματα
  • Καρδιακή ανεπάρκεια και παθήσεις των νεφρών
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Η σωστή ενυδάτωση σε συνδυασμό με συμπληρώματα ηλεκτρολυτών εξασφαλίζουν την αποκατάσταση των ανόργανων συστατικών, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία των υγρών στο σώμα.

Οι ηλεκτρολύτες είναι χημικές ουσίες που αγωγιμοποιούν τον ηλεκτρισμό όταν διαλύονται στο νερό. Έχουν μεγάλη σημασία για το σώμα, γιατί ρυθμίζουν τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, ενυδατώνουν το σώμα, εξισορροπούν την οξύτητα και την πίεση του αίματος και βοηθούν στην αναδόμηση των κατεστραμμένων ιστών.

Για παράδειγμα, ένας μυς χρειάζεται ασβέστιο, νάτριο και κάλιο για να συσπαστεί. Όταν αυτές οι ουσίες γίνονται ανισόρροπες, αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε μυϊκή αδυναμία είτε σε υπερβολική συστολή. Η καρδιά, οι μύες και τα νευρικά κύτταρα χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες για να μεταφέρουν ηλεκτρικά ερεθίσματα σε άλλα κύτταρα.

Οι ηλεκτρολύτες στο ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνουν τις εξής χημικές ουσίες:

  • Νάτριο
  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Διττανθρακικά
  • Μαγνήσιο
  • Χλωριούχο
  • Φωσφορικό

Πώς Ωφελούν

Λόγω της μεγάλης σημασίας του για τη λειτουργία κάθε μυός και οργάνου, η λήψη συμπληρώματος ηλεκτρολυτών έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για το σώμα του αθλητή. Συγκεκριμένα:

  • Ενισχύουν τις επιδόσεις
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
  • Βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες
  • Μειώνουν το στρες και το άγχος
  • Σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος
  • Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς
  • Ενισχύουν τους μύες και τα οστά
  • Βελτιώνουν την πέψη
  • Συμβάλλουν ώστε να μη σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά
  • Μειώνουν την ένταση του πονοκεφάλου

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Οι ηλεκτρολύτες έχουν δυναμική επίδραση στο σώμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνονται ως συμπλήρωμα μόνο όταν είναι σαφές ότι υπάρχει σχετική έλλειψη.

Συμβουλευτείτε, λοιπόν, σχετικά τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να λαμβάνετε το συμπλήρωμα.

Νιτρικά

Νιτρικά ή Pre-workout

Γιατί Χρειάζονται

Τα νιτρικά τα βρίσκουμε φυσικά στα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα νιτρικά δρουν ως πρόδρομοι για τη διαδρομή του μονοξειδίου του αζώτου υποστηρίζοντας τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων, τη ροή του αίματος και τη ρύθμιση του οξυγόνου στους μυς.

Τα συμπληρώματα που αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα αποτελούν πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες συμπληρωμάτων.

Το μονοξείδιο του αζώτου παράγεται σχεδόν από κάθε τύπο κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μόρια για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Είναι αγγειοδιασταλτικό, δηλαδή χαλαρώνει τους εσωτερικούς μύες των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας τη διεύρυνση των αγγείων. Με αυτόν τον τρόπο, το μονοξείδιο του αζώτου αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Τα λεγόμενα «νιτρικά» συμπληρώματα δεν περιέχουν τα ίδια νιτρικό οξείδιο. Περιέχουν, όμως, ενώσεις τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας για να παράγει οξείδιο του αζώτου.

Ως αποτέλεσμα, έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία και την απόδοση.

Πώς Ωφελούν

  • Ενισχύουν την απόδοση κατά την άσκηση: Το μονοξείδιο του αζώτου εμπλέκεται σε πολλές κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης των αιμοφόρων αγγείων ή αγγειοδιαστολής. Τα ευρύτερα αιμοφόρα αγγεία συμβάλλουν στην αύξηση της παροχής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στους εργαζόμενους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενισχύοντας έτσι την απόδοση της άσκησης.
  • Μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο: Μια μορφή της L-κιτρουλίνης που ονομάζεται μηλική κιτρουλίνη όχι μόνο αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, αλλά μειώνει επίσης τον μυϊκό πόνο.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Πολλά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα και παρέχουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και την απόδοση. Συνήθως περιέχουν συστατικά όπως τα νιτρικά άλατα ή τα αμινοξέα L-κιτρουλίνη και L-αργινίνη.

Ωστόσο, άλλα συμπληρώματα, όπως το εκχύλισμα φλοιού γαλλικού θαλάσσιου πεύκου, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν ή διατηρούν τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου.

Το βέβαιο είναι ότι η κατανάλωση νιτρικών με τη μορφή σκόνης πριν από την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει την απόδοση της άσκησης και να παρατείνει τον χρόνο μέχρι την εξάντληση.

Μπορείτε να βρείτε μια γκάμα από διάφορα συμπληρώματα νιτρικών και pre-workout εδώ.

Βήτα Αλανίνη

Γιατί Χρειάζεται

Η βήτα-αλανίνη είναι ένα αμινοξύ καθώς και πρόδρομη ένωση της καρνοσίνης.

Είναι ένα πεπτίδιο με αντιοξειδωτικές και ρυθμιστικές ιδιότητες καθώς ρυθμίζει το pH των μυών.

Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα γαλακτικού οξέος (ένα υποπροϊόν των αναερόβιων λειτουργιών), αυξάνεται και η οξύτητα στα μυϊκά κύτταρα, συμβάλλοντας στην κόπωση.

Υψηλότερα επίπεδα μυϊκής καρνοσίνης, μέσω της λήψης συμπληρωμάτων βήτα-αλανίνης, συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο της κόπωσης και στην υποστήριξη της απόδοσης.

Πώς Ωφελεί

Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη βήτα αλανίνης αυξάνει τα επίπεδα καρνοσίνης στους μυς κατά 80%. Με τη σειρά της η καρνοσίνη προκαλεί τις ακόλουθες αντιδράσεις:

  • Η γλυκόζη διασπάται: Η γλυκόλυση είναι η κύρια πηγή καυσίμου κατά τη διάρκεια της άσκησης υψηλής έντασης.
  • Παράγεται γαλακτικό οξύ: Κατά την άσκηση, οι μύες διασπούν τη γλυκόζη σε γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγει ιόντα υδρογόνου (H+). Τα ιόντα υδρογόνου μειώνουν το επίπεδο pH στους μύες σας, καθιστώντας τους πιο όξινους. Η οξύτητα των μυών εμποδίζει τη διάσπαση της γλυκόζης και μειώνει την ικανότητα των μυών να συστέλλονται. Αυτό προκαλεί κόπωση.
  • Η καρνοσίνη χρησιμεύει ως ρυθμιστής έναντι του οξέος, μειώνοντας την οξύτητα των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης υψηλής έντασης.

Ως αποτέλεσμα…

  • Η βήτα αλανίνη βελτιώνει την αθλητική απόδοση μειώνοντας την κόπωση, αυξάνοντας την αντοχή και ενισχύοντας τις επιδόσεις σε ασκήσεις υψηλής έντασης.
  • Μελέτες δείχνουν ότι η βήτα αλανίνη συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου εξάντλησης (TTE), βοηθώντας σας έτσι να ασκείστε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κάθε φορά.
  • Σε ηλικιωμένους, η βήτα αλανίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής αντοχής.
  • Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η βήτα αλανίνη μπορεί να ωφελήσει τη σύνθεση του σώματος, προάγοντας τη μυϊκή ανάπτυξη.
  • Τα αντιοξειδωτικά οφέλη της καρνοσίνης περιλαμβάνουν την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Η βήτα αλανίνη συνδυάζεται συχνά με άλλα συμπληρώματα, όπως το διττανθρακικό νάτριο και η κρεατίνη.

Το διττανθρακικό νάτριο, ή μαγειρική σόδα, ενισχύει την απόδοση κατά την άσκηση μειώνοντας το οξύ στο αίμα και τους μυς σας. Αποτελέσματα ερευνών υποδηλώνουν κάποια οφέλη από τον συνδυασμό των δύο συμπληρωμάτων – ειδικά κατά τη διάρκεια ασκήσεων στις οποίες η μυϊκή οξέωση αναστέλλει την απόδοση.

Η κρεατίνη βοηθά στην απόδοση της άσκησης υψηλής έντασης αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα του ΑΤΡ. Όταν χρησιμοποιείται μαζί με τη βήτα αλανίνη, βελτιώνει την απόδοση κατά την άσκηση, τη δύναμη και την άλιπη μυϊκή μάζα.

Έχουμε επιλέξει για εσάς ένα πολύ καλό συμπλήρωμα βήτα-αλανίνη(beta alanine) της WarriorLab

AAKG 200g (Warriorlab)

Καφεΐνη

Γιατί Χρειάζεται

Η καφεΐνη είναι το διασημότερο εργογονικό βοήθημα, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο έρευνας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Προέρχεται από κόκκους καφέ, αλλά μπορεί επίσης να συντεθεί σε εργαστήριο. Έχει την ίδια δομή είτε βρίσκεται στον καφέ, είτε στα ενεργειακά ποτά, είτε στο τσάι, είτε στα χάπια.

Έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας, καθυστερεί την κόπωση και βελτιώνει τη φυσική αντοχή και απόδοση.

Συχνά βρίσκεται σε pre workout συμπληρώματα και προσφέρει την έξτρα ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να φτάσει στο επόμενο επίπεδο.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να καταναλωθεί εντός της προπόνησης για να σας κρατήσει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια πολύωρων προπονήσεων.

Πώς Ωφελεί

  • Ο κύριος μηχανισμός της καφεΐνης αφορά τον ανταγωνισμό των υποδοχέων αδενοσίνης. Η αδενοσίνη προκαλεί καταστολή και χαλάρωση όταν δρα στους υποδοχείς της, που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Η καφεΐνη εμποδίζει αυτή τη δράση και προκαλεί εγρήγορση.
  • Η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της σωματικής δύναμης και της αντοχής.
  • Ταξινομείται ως νοοτροπικό επειδή ευαισθητοποιεί τους νευρώνες και παρέχει νοητική διέγερση.
  • Η χρήση καφεΐνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος.

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Πολλές από τις επιδράσεις της καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένης της καύσης λίπους, των πλεονεκτημάτων δύναμης και της ευφορίας, υπόκεινται σε ανοχή και μπορεί να μην εμφανιστούν σε άτομα που έχουν συνηθίσει στην καφεΐνη, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η δόση.

Αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα

Γιατί Χρειάζονται

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τις βλάβες στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που παράγει ο οργανισμός ως αντίδραση σε περιβαλλοντικές και άλλες πιέσεις.

Γι’ αυτό και αποκαλούνται “καθαριστές ελεύθερων ριζών”.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι άχρηστες ουσίες που παράγονται από τα κύτταρα καθώς το σώμα επεξεργάζεται τις τροφές και αντιδρά στο περιβάλλον. Εάν το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να απομακρύνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προκύψει οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τη λειτουργία του σώματος.

Η έντονη άσκηση αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, προκαλώντας βλάβη στα μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας σε μυϊκό πόνο.

Πώς Ωφελούν

Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, αρθρίτιδα, εγκεφαλικό επεισόδιο, αναπνευστικές παθήσεις, ανοσοανεπάρκεια, εμφύσημα, νόσο του Πάρκινσον και άλλες φλεγμονώδεις ή ισχαιμικές καταστάσεις.

Τα αντιοξειδωτικά λέγεται ότι βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας και αυτό θεωρείται ότι ενισχύουν τη συνολική υγεία.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποκατάστασης καταπολεμώντας αυτές τις ελεύθερες ρίζες, επιτρέποντάς σας να επιστρέψετε στο γυμναστήριο ή γενικότερα στο πρόγραμμα γυμναστικής σας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Πρακτικές Υπενθυμίσεις

Αν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε ένα μείγμα υπερτροφών στο επόμενο smoothie μετά την προπόνηση για να έχετε τα αντιοξειδωτικά οφέλη που αναζητάτε.

Για επιλογές σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αντιοξειδωτικά, δείτε εδώ.

Κουρκουμάς

Συμπλήρωμα Κουρκουμά

Γιατί Χρειάζεται

Ένα γνωστό μπαχαρικό, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στην κινεζική όσο και στην αγιουρβεδική ιατρική για να υποστηρίξει πολλούς στόχους υγείας.

Αναγνωρισμένα για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα κουρκουμινοειδή (η δραστική ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά), μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή λειτουργία των αρθρώσεων.

Πώς Ωφελεί

  • Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη είναι φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση και ενισχύει σημαντικά την υγεία των αρθρώσεων.
  • Αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
  • Η κουρκουμίνη καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Η κουρκουμίνη έχει αντιγηραντική δράση.

Δείτε αυτό το συμπλήρωμα που περιέχει κουρκουμά για την καλύτερη δυνατή αντιοξείδωση του οργανισμού.

Sovita Curcuma Plus 90 caps (Φόρμουλα με Κουρκουμά)

Προβιοτικά

Προβιοτικά σε συμπλήρωμα

Γιατί Χρειάζονται

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που χρειάζεται το έντερό σας για να υποστηρίξει την υγιή πέψη. Η πέψη, με τη σειρά της, είναι κλειδί για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Πώς Ωφελούν

  • Τα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση των φιλικών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.
  • Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ιδιαίτερα στην πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας.
  • Ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
  • Μειώνουν τη σοβαρότητα ορισμένων αλλεργιών, εκζέματος, καθώς και των συμπτωμάτων ορισμένων πεπτικών διαταραχών.
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους και λίπους.

Προτείνουμε το Probio-18 της Greenmed ως ένα καθημερινό συμπλήρωμα προβιοτικών.

Greenmed Probio-18 60 caps (Προβιοτικά)