Οι άνθρωποι που ζουν με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η νόσος του Crohn , η ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA) και διάφορες ψυχολογικές διαταραχές οπως η κατάθλιψη , παίρνουν ισχυρά φάρμακα τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων τους έτσι ώστε να μπορούν να ζήσουν άνετα.

Δυστυχώς, μερικά από τα κοινά φάρμακα για αυτά τα θέματα – όπως η πρεδνιζόνη, τα κορτικοστεροειδή , η βουπροπιόνη (Wellbutrin) και άλλα αντικαταθλιπτικά έχουν ιδιαίτερα πολλές  παρενέργειες.

Μια απο αυτές ειναι η αύξηση του σωματικού βάρους το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα η ψυχολογία του ασθενή να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε παρακάτω τους καλύτερους τρόπους να χάσετε τα ανεπιθύμητες κιλά που προκαλούνται από τα φάρμακα που καταναλώνετε.

Ποια φάρμακα προκαλούν αύξηση βάρους;

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά και τα φαρμακα που σταθεροποιούν την διάθεσης είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό αύξησης του σωματικού βάρους.

Και τα 12 από τα κορυφαία αντικαταθλιπτικά – συμπεριλαμβανομένης της φλουοξετίνης (Prozac), της σερτραλίνης (Zoloft) και της εσκιταλοπάμης (Lexapro) – καθιστούν πιθανή την αύξηση βάρους.

Βάση μελετών περίπου το 13% των Αμερικανών που παίρνουν σήμερα αντικαταθλιπτικά, δεν μπορούν να αποφύγουν την αύξηση βάρους.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα τα οποία δεν προκαλούν διακυμάνσεις στα κιλά.

Τα στεροειδή όπως η πρεδνιζόνη μπορεί επίσης να έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Τα στεροειδή χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών συνθηκών, όπως για παράδειγμα το IBD, η νόσος του Crohn, η αρθρίτιδα,  ο λύκος και η  οστεοαρθρίτιδα », λέει η Alanna Cabrero, MS, καταχωρημένη διαιτολόγος στο IBD Center της NYU Langone Health.

Για ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, σχεδόν το 70 τοις εκατό των χρηστών ανέφεραν αύξηση βάρους ως παρενέργεια.

Ίσως πιστεύετε ότι θα παρατηρήσετε αμέσως οτι κάτι δεν πάει καλά εάν το σώμα σας είναι ευαίσθητο σε αυτή την παρενέργεια.

Αλλά μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι δεν συμβαίνει αυτό. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από το βάρος τους είναι αυτά που κάνουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά για δύο έως τρία χρόνια.

Τα φάρμακα που προκαλούν αύξηση βάρους περιλαμβάνουν:

Τα αντικαταθλιπτικά, όπως:

 • οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) όπως η φλουοξετίνη (Prozac), η σερτραλίνη (Zoloft), η εσιταλοπράμη (Lexapro), η σιταλοπράμη (Celexa) και η παροξετίνη (Paxil)
 • η σεροτονίνη-νορεπινεφρίνη (SNRIs) – όπως η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και η βενλαφαξίνη (Effexor)
 • τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA) – όπως η δεσιπραμίνη (Norpramin)

Τα κορτικοστεροειδή:

 • budesonide – όπως το Pulmicort και το Symbicort
 • πρεδνιζόνη
 • μεθυλπρεδνιζολόνη

Φάρμακα που συνταγογραφούνται συνήθως για διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια, όπως:

 • ολανζεπίνη
 • ρισπεριδόνη
 • quetiapine

Γιατί κάποια φάρμακα προσθέτουν πιο γρήγορα βάρος στο σώμα μας;

Τα κορτικοστεροειδή μεταβάλλουν τους ηλεκτρολύτες του σώματος, το υδατικό ισοζύγιο και το μεταβολισμό. “Φάρμακα όπως τα στεροειδή μειώνουν την αποβολή του νατρίου απο το σώμα”, εξηγεί ο Cabrero.

Πολλοί άνθρωποι που παίρνουν στεροειδή αναφέρουν αυξημένο λίπος στην κοιλιά, το πρόσωπο και το λαιμό. Ακόμα κι αν μπορείτε να ελέγξετε την αύξηση του βάρους που προκαλείται από τα στεροειδή, δεν μπορείτε να ελέγξετε πλήρως την εμφανιση σας λόγω της ανώμαλης ανακατανομής του λίπους.

Επιπλέον η αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλείται από αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνδέεται με τις αλλαγές της όρεξης.

Πώς να ελέγξετε την αύξηση βάρους που προκαλείται από τη φαρμακευτική αγωγή

Εάν θέλετενα χάσετε τα επιπλεον κιλά  που έχετε βάλει από τη λήψη των αντικαταθλιπτικων φάρμακων , είστε ήδη στο σωστό δρόμο.

Οπλισμένοι με τη γνώση ότι η αύξηση του βάρους είναι μια δυνητική παρενέργεια αυτων των φαρμακων, μπορείτε να κάνετε πιο συνειδητές επιλογές όταν πρόκειται για τρόφιμα και άσκηση.

Παρακάτω θα δείτε τους 7 τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να χάσετε τα περιτά κιλά.

1. Αποφύγετε το νάτριο

Η μείωση της υπερβολικής ποσότητας νατρίου στη διατροφή σας είναι ένα καλό πρώτο βήμα για όποιον θέλει να τρώει υγιεινότερα.

Αλλά οι ασθενείς που παίρνουν στεροειδή ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτον τον τομέα.

Αυτό σημαίνει αποφυγή ταχυφαγείων ,επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβοποιημένων τροφίμων καθώς συχνά είναι συσκευασμένα με νάτριο.

“Το 8% της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από αυτά τα τρόφιμα”, λέει ο Cabrera.

Ο γενικός πληθυσμός στις Η.Π.Α. λαμβάνει 3.300 έως 3.500 mg νατρίου ημερησίως, όταν πρέπει να πέσει περισσότερο γύρω στα 2.300 mg.

Μειώστε αυτές τις τροφές που έχουν υπερβολικά πολύ νάτριο.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι να μάθετε πώς να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες για να καταλάβενετε τι υπάρχει στο φαγητό σας.

Για να περιορίσετε το βάρος, χρησιμοποιήστε τις ίδιες στρατηγικές που χρησιμοποιείτε για να ελέγξετε το βάρος με ή χωρίς τα πρόσθετα αποτελέσματα των φαρμάκων.

Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλών θερμίδων όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες πλούσιους σε ίνες , και πιείτε πολύ νερό.

2. Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Μια πλούσια σε κάλιο διατροφή είναι ιδανική για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν τα κιλά που αποκτήθηκαν λόγω φαρμακευτικής αγωγής.

Το κάλιο βοηθάει πολύ στην αποβολή του νάτριου απο το σώμα. Βέβαια μια πλούσια σε κάλιο διατροφή συνδέεται και με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η μειωμένη αρτηριακή πίεση, η προστασία έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου και η πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Κάποιες τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι εξής:

 • μπανάνες
 • γλυκοπατάτες
 • αβοκάντο
 • νερό καρύδας
 • σπανάκι
 • μαύρα φασόλια
 • edamame
 • πατάτες
 • τεύτλα

3. Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα

Επειδή η όρεξή σας μπορεί να αυξηθεί όταν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα, εάν αφήσετε τις ορμόνες της πείνας να ελέγξουν πλήρως τα γεύματά σας, τότε είναι σίγουρο οτι θα φάτε περισσότερο.

Αντί να καταναλώνετε τρία τεράστια γεύματα όλη την ημέρα, μπορείτε να  σπάσετε το φαγητό σας σε μικρότερα, συχνότερα γεύματα.

Αυτή η διαδικασία θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και θα σας δώσει την αίσθηση ότι καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το διάστημα χρόνου που χωρίζει το ένα γεύμα απο το άλλο μικραίνει με αποτέλεσμα να μην νιώθετε πείνα. Ο συνιστώμενος αριθμός γευμάτων ειναι 6 την ημέρα έναντι τριών μεγάλων.

Επίσης προτείνεται να ενσωματώσετε τα λαχανικά στη διατροφή σας γιατί θα σας βοηθάνε να νιώθετε χορτάτοι και έχουν λίγες θερμίδες.

4. Να είστε δραστήριοι

Η διατήρηση της δραστηριότητας είναι σημαντική για τη γενική υγεία καθώς και για την συντήρηση η την απώλεια βάρους.

Μελέτες έχουν δείξει οτι οποιαδήποτε πάθηση και αν έχουμε, η ελαφριά γυμναστική όπως το περπάτημα ,οι πιλάτες και το ποδήλατο βοηθάνε στην  κινητοποιηση καθώς και στην βελτίωση της γενικότερης υγείας.

5. Δοκιμάστε την διακοπτόμενη νηστεία

Για τους ανθρώπους που έχουν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος, υπό την προϋπόθεση ότι σας παρακολουθεί ο γιατρός σας.

6. Η ξεκούραση είναι σημαντική

Ένας καλός ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ειδικά αν παίρνετε στεροειδή λόγω κάποιας νόσου.

Κατά τη χρήση στεροειδών, οι ασθενείς δεν κοιμούνται καλά με αποτέλεσμα να αυξάνετε η όρεξη  για ζαχαρούχα τρόφιμα λόγω της ενέργειας που προσφέρουν.

7. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Επειδη η διαχείρηση της νόσου σας έχει πάντα προτεραιότητα, ίσως στην αρχή να μην υπάρχουν επιλογές φαρμάκων που δεν προκαλούν αύξηση βάρους.

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα ή πρωτόκολλα θεραπείας που θα διατηρήσουν την υγεία σας – χωρίς τα επιπλέον κιλά.

Στην περίπτωση που παίρνετε στεροειδή, ρωτήστε τον γιατρό σας εαν μπορεί να σας συναγογραφήσει μικρότερες δόσεις φαρμάκου.

Τέλος αν ακολουθείτε κάποια αντικαταθλιπτική θεραπεία ίσως μπορείτε να πάρετε βουπροπιόνη (Wellbutrin) η οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Υπάρχει κάποιο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που να βοηθαεί στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου ;

Ναι, υπάρχει και μάλιστα έχουν γίνει αρκετές επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτό. Το συμπλήρωμα αυτό λέγεται 5htp και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής είναι ουσιαστικά εκχύλισμα απο ένα φυτό το Griffonia simplicifolia.

Το αμινοξύ 5-HTP, συντομογραφία για την 5-hydroxytryptophan (5-b-ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ), αποτελεί την υδροξυλιωμένη μορφή του αμινοξέως τρυπτοφάνη, το οποίο ανευρίσκεται σε τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής σύνθεσης όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.. Το αμινοξυ 5-HTP μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του ήπατος και προκαλεί κυτταρική διαίρεση σε όλο το σώμα.

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συσχετίζονται με αρκετές παθήσεις, επιθετική συμπεριφορά, θυμό, κλινική κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, ημικρανίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εμβοές, ινομυαλγία, διπολική κατάθλιψη και διαταραχές άγχους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Gafoor R, et al. (2018). Antidepressant utilisation and incidence of weight gain during 10 years’ follow-up: population based cohort study.
  bmj.com/content/361/bmj.k1951
 • Liu D, et al. (2013). A practical guide to the monitoring and management of the complications of systemic corticosteroid therapy.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3765115/
 • Pratt LA, et al. (2017). Antidepressant use among persons aged 12 and over: United States, 2011–2014. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db283.htm
 • Wung PK, et al. (2008) Effects of glucocorticoids on weight change during the treatment of Wegener’s granulomatosis.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508273/