Ψάχνεις για την καλύτερη πρωτεΐνη whey;

Όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα υπέρ και τα κατά τους. Με απλά λόγια, είναι κατάλληλες για κάποιους και ακατάλληλες για κάποιους άλλους.

Με μια ματιά

Αν θέλεις παραπάνω …για να διαλέξεις σωστά, πρέπει να λάβεις υπόψη…

  • την καθημερινότητά σου,
  • το πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθείς,
  • το άθλημα με το οποίο ασχολείσαι
  • και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε συμπληρώματος πρωτεΐνης, όπως
  • η τιμή του,
  • ο στόχος με βάση τον οποίο έχει σχεδιαστεί,
  • η γεύση,
  • η διαλυτότητά του,
  • η ασφάλεια,
  • τα υλικά,
  • οι πιστοποιήσεις που φέρει,
  • τα μικροσυστατικά που ίσως περιέχει κ. ά.

Με τόσο πολλά προϊόντα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις, είναι φυσικά πολύ εύκολο να μπερδευτείς!

Από την άλλη, αν προπονείσαι σκληρά, ακολουθείς αυστηρά ένα πρόγραμμα διατροφής και μετράς τις θερμίδες σου με ακρίβεια, είναι φυσικό να θέλεις η πρωτεΐνη που θα αγοράσεις να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων σου!

Εξάλλου, γι’ αυτό διαβάζεις κι αυτό το άρθρο.

Στις γραμμές λοιπόν που ακολουθούν, θα ανακαλύψεις έναν κατάλογο με επιλογές από whey πρωτεΐνες που είναι οικονομικές, εξαιρετικής ποιότητας και περιλαμβάνουν μεγάλα και αναγνωρισμένα brands, όπως η Wisdom Valley, η Gold Touch Nutrition, η BiotechUSA, η NLS και η Quamtrax.

Οικονομική, Isolate & Hydro – Wisdom Valley Impress

Wisdom Valley IMPRESS Πρωτεΐνη Whey Isolate (2kg)

Γενικές πληροφορίες ανά 30 γρ. μερίδα:

Θερμίδες 112
Λιπαρά 0,8 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 26 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 0,4 γραμμάρια

Η IMPRESS WHEY ISOLATE της Wisdom Valley είναι καθαρή 100% πρωτεΐνη whey ανώτερης ποιότητας.

Αποτελείται από απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Isolate Whey Hydrolyzed) και, λόγω του τρόπου παρασκευής της, χωνεύεται και απορροφάται εύκολα. Δεν περιέχει καθόλου λακτόζη, γλουτένη, σόγια και ζάχαρη και έχει σχεδόν μηδενικά επίπεδα σακχάρων και υδατανθράκων, ενώ είναι εμπλουτισμένη με πρεβιοτικά και ένζυμα

Προσφέρει την πιο βιοδιαθέσιμη μορφή πρωτεΐνης που μπορεί να απορροφηθεί και να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Ως αποτέλεσμά ενισχύει τον οργανισμό σας παρέχοντάς του την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε για να μπορέσετε να πετύχετε την μυϊκή ανάπτυξη που έχετε θέσει ως στόχο.

Ως μία από τις καλύτερες πρωτεΐνες της Wisdom Valley, η Hydrolyzed Whey Protein Isolate έχει 26 γραμμάρια ανά μερίδα, κι έτσι αναδεικνύεται εύκολα μια από τις καλύτερες πρωτεΐνες του είδους της στην αγορά, γι’ αυτό και συχνά συνιστάται από διάφορες αθλητικές εταιρείες, όπως η Medic Sports.

Στην Ελλάδα είναι γνωστοποιημένη στον ΕΟΦ και φέρει πιστοποιήσεις διεθνών οργανισμών που πιστοποιούν την ποιότητα και την καθαρότητά της.

Η IMPRESS WHEY ISOLATE της Wisdom Valley θα πρέπει ιδανικά να λαμβάνεται 30-60 λεπτά μετά την προπόνηση για να εξασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη μυϊκού όγκου και την επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού.

Φθηνή αλλά ποιοτική whey concetrate – True Whey 2500gr (GymBeam)

True Whey 2500gr (GymBeam)

Γενικές ληροφορίες ανά 30 γρ. μερίδα:

Θερμίδες 111
Λιπαρά 1,7 γραμμάρια
Πρωτεΐνη 22,2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 1,8 γραμμάρια

Η TrueWhey παρασκευάζεται από 100% ορό γάλακτος, αποτελώντας έτσι ένα υψηλής ποιότητας συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, με υψηλή αναλογία πρωτεΐνης.

Ο ορός της είναι άμεσης αφομοίωσης, και κατά την παρασκευή της χρησιμοποιείται η πιο σύγχρονη μέθοδος διήθησης, γνωστή ως Cross Filtration Method (CFM), που εξασφαλίζει τη μέγιστη αξιοποίηση των πρωτεϊνών από την πρώτη της ύλη.

Η διαδικασία παρασκευής απομακρύνει τους περισσότερους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, γεγονός που όχι μόνο βοηθά στην αναδόμηση των μυών, αλλά και στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων του αθλητή. Επομένως είναι κατάλληλη για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και την αύξηση της μυϊκής μάζας χωρίς περιττό λίπος.

Δεν περιέχει περιττά συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις, τεχνητά χρώματα, συνθετικά αμινοξέα για την αύξηση του % της πρωτεΐνης.

Απεναντίας, ξεχωρίζει για το εξαιρετικό της προφίλ αμινοξέων. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα BCAA διακλαδισμένης αλυσίδας, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μυών καθώς ξεκινούν μια διαδικασία πρωτεϊνικής σύνθεσης και παρέχουν τα δομικά στοιχεία στις μυϊκές ίνες, καθώς επιταχύνουν την αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι περιέχει έως 10,4% λευκίνη, που είναι το αποτελεσματικότερο αμινοξύ των BCAA.

Οικονομική Isolate – Gold Touch Nutrition Iso Touch 86%

Premium Iso Touch 86% Καθαρή Πρωτεΐνη (2kg) (GoldTouch Nutrition)

Γενικές πληροφορίες ανά 30 γρ. μερίδα:

Θερμίδες 120
Λιπαρά 0,74 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 26 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 1.4 γραμμάρια

Η Iso Touch 86% είναι ένα πρωτοποριακό συμπλήρωμα διατροφής στην Ελλάδα, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε ο χρήστης που το καταναλώνει, να λαμβάνει ικανοποιητική  ποσότητα καθαρής και ποιοτικής πρωτεΐνης κατά την διάρκεια της ημέρας.

H Iso Touch premium protein blend είναι η πιο υψηλής ποιότητας, καθαρή και βιολογική πρωτείνη που μπορείτε να καταναλώσετε.

  • 26gr Πρωτεΐνη ανά Μερίδα
  • 6.5gr BCAAs ανά Μερίδα
  • 5.5gr Γλουταμίνη ανά Μερίδα

Συνιστώμενη Δοσολογία

1 scoop με 250 ml νερό ή γάλα αμυδγάλου, δύο φορές την ημέρα (ειδανικά μία μετά την προπόνηση)
Τις ημέρες χωρίς προπόνηση πάρτε 1 scoop το πρωί και 1 scoop το βράδυ.

Παγκόσμια Δημοφιλής – Iso Whey Zero 2270g (BiotechUSA)​

Iso Whey Zero 2270g (BiotechUSA)

Διατροφική Αξία ανά 25γρ. μερίδα:

Θερμίδες 93
Λιπαρά  0,5 γραμμάρια
Πρωτεΐνες  21,4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες  1,3 γραμμάρια

 

Η Iso Whey Zero 2270g (BiotechUSA) είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας πρωτεϊνικό ρόφημα.

Με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογική αξία (ΒΒ) και πρωτεΐνη 85%, η οποία προέρχεται εξολοκλήρου από απομονωμένη (isolate) πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Στο τελικό προϊόν συνδυάζονται isolate πρωτεϊνη ορού γάλακτος και πολύτιμα πρόσθετα αμινοξέα, όπως η L-γλουταμίνη, η L-αργινίνη και, φυσικά, BCAA.

  • 21,4gr Πρωτεΐνη ανά 25gr Μερίδα
  • 4.8gr BCAAs ανά Μερίδα
  • Υψηλή Βιοδιαθεσιμότητα
  • Μεγάλη Γκάμα Γεύσεων

Συνιστώμενη Δοσολογία

1 scoop με 250 ml νερό ή γάλα αμυδγάλου, δύο φορές την ημέρα (ειδανικά μία μετά την προπόνηση)
Τις ημέρες χωρίς προπόνηση πάρτε 1 scoop το πρωί και 1 scoop το βράδυ.

NLS Just Whey

Just Whey 1000g (NLS)

Γενικές πληροφορίες ανά 30 γρ. μερίδα:

Θερμίδες 121
Λιπαρά 1,9 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 24 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 2,1 γραμμάρια

Για όσους ενδιαφέρονται για πρωτεΐνη που θα απορροφάται γρήγορα από το μυϊκό σύστημα και ταυτόχρονα προσφέρει καλής σχέση τιμής και ποιότητας, η Just Whey της NLS είναι ιδανική επιλογή.

Αποτελείται από 100% καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία λόγω της ειδικής διήθησης απορροφάται μέσα σε λίγα λεπτά.

Με τους ελάχιστους υδατάνθρακες και λιπαρά που περιέχει, παρέχει αφενός την άμεση θεραπεία του αθλητή, διατηρώντας αφετέρου τις θερμίδες πολύ χαμηλά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Η πλούσια σύνθεσή του σε αμινοξέα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της αποκατάστασης και της μυϊκής ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι το γάλα που περιέχεται στο JUST WHEY προέρχεται από ζώα που τρέφονται μόνο με φυσικό χορτάρι και όχι με βιομηχανικά προϊόντα, ανεβάζει την ποιότητα της πρωτεΐνης σε πολύ υψηλό επίπεδο, εξασφαλίζοντας τη σωστή σύνθεση των πρώτων υλών, χωρίς να περιέχει χημικά πρόσθετα.

Ακριβή Επιλογή – Quamtrax Iso Pro CFM

Isopro CFM 2267g (Quamtrax)

Γενικές πληροφορίες ανά 30 γρ. μερίδα:

Θερμίδες 120
Λιπαρά 0,15 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 26 γραμμάρια
Υδατάνθρακες 0.92 γραμμάρια

 

Η Quamtrax Iso Pro CFM είναι απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος που παράσκευάζεται με μικροδιήθηση διασταυρούμενης ροής.

Η εξειδικευμένη αυτή διαδικασία αποτρέπει τη μετουσίωση της πρωτεΐνης, μια διαδικασία κατά την οποία ουσιαστικά εξαλείφονται τα ποσοστά λίπους και λακτόζης. Με τον τρόπο αυτό, το τελικό προϊόν απορροφάται γρήγορα και χωνεύεται πανεύκολα και πλήρως.

Η Quamtrax Iso Pro CFM παρέχει υψηλό ποσοστό BCAA, που απομονώνονται από την ίδια την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ενώ δεν περιέχει πρόσθετα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν ή να συγκαλύψουν το πραγματικό ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχεται στο προϊόν.

Η Quamtrax Iso Pro CFM περιέχει 88% πρωτεΐνη, καθώς και γλουταμίνη KYOWA™, για πληρέστερη μυϊκή αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση.

Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνεται μετά την προπόνηση και έχει πολύ ωραία γεύση.

Αφού είδαμε τις καλύτερες επιλογές σε πρωτεϊνη whey, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα…

Τι Πρέπει να Προσέξω σε μια Πρωτεΐνη Whey;

Κατ’ αρχάς, για να επιλέξεις καλή πρωτεΐνη Whey, πρέπει να καταλάβεις λίγο καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί.

Αν γνωρίζεις τι ακριβώς κάνει στο σώμα σου, θα είναι πιο εύκολο να καταλάβεις τι ακριβώς προσφέρει κάθε brand, και αν είναι κατάλληλο για το δικό σου σώμα και τους δικούς σου στόχους.

Αν δεν ξέρεις τι είναι και τι κάνει, πώς θα μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις, κι έτσι να διαλέξεις σωστά;

Ρίξε λοιπόν μια ματιά παρακάτω, θα μάθεις ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις προτού επιλέξεις whey πρωτεΐνη.

Είναι Όλες οι Πρωτεΐνες Whey Εξίσου Αποτελεσματικές;

Το γάλα περιέχει δύο βασικούς τύπους πρωτεΐνης: τη Whey (ορού γάλακτος) και την καζεΐνη.

Η Whey πρωτεΐνη είναι ουσιαστικά μια μίξη από απομονωμένες πρωτεΐνες και θεωρείται «ολοκληρωμένη πρωτεΐνη» – δηλαδή περιέχει και τα 9 αναγκαία αμινοξέα. Ως γνωστό, το σώμα δεν μπορεί να παραγάγει αυτά τα αμινοξέα, κάτι που καθιστά αυτή την πρωτεΐνη αναγκαία για την αύξηση του μυϊκού όγκου.

Επίσης, είναι πρωτεΐνη άμεσης απορρόφησης. Αυτό σημαίνει ότι εφοδιάζει τους μύες μας με την τροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να αυξηθούν σε όγκο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η πρωτεΐνη whey θεωρείται ιδανική επιλογή για μετά την προπόνηση!

Ταυτόχρονα, η whey πρωτεΐνη συνήθως έχει χαμηλά επίπεδα λιπαρών και υδατανθράκων. Για τον λόγο αυτό, δεν προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι, ενώ μπορεί, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, να συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Υπάρχουν 3 είδη πρωτεΐνης whey, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε.

  • Πρωτεΐνη Whey Concentrate: Εκτός από πρωτεΐνη, περιέχει περισσότερα συστατικά σε σχέση με τους άλλους τύπους Whey, λόγω του τρόπου παρασκευής της: τις περισσότερες φορές, περιέχει λακτόζη, γλουτένη και περισσότερα λιπαρά και υδατάνθρακές.
  • Πρωτεΐνη Whey Isolate: Η Whey Isolate («απομονωμένη») χωνεύεται συνήθως πιο εύκολα από άλλους τύπους whey πρωτεΐνης, και είναι γενικά πιο κατάλληλη για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη ή/και τη γλουτένη. Αυτό συμβαίνει επειδή απομονώνεται καλύτερα η πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα συστατικά του γάλακτος, περιέχοντας έτσι περισσότερη «καθαρή» πρωτεΐνη ανά δόση και λιγότερα λιπαρά και υδατάνθρακες.
  • Πρωτεΐνη Whey Hydrolyzed: Γνωστή και ως “Hydro Whey” ή «Υδρολυμένη πρωτεΐνη», είναι σχεδιασμένη να διασπάει την πρωτεΐνη σε μικρότερα σωματίδια, διευκολύνοντας έτσι την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Ο τρόπος παρασκευής της έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης ανά δόση και λιγότερα λιπαρά και υδατάνθρακες.

Πόση Whey Πρωτεΐνη Χρειάζομαι Τελικά;

Αυτό καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι στόχοι και το βάρος, καθώς και ο τύπος προπόνησης που ακολουθείς.

Τα άτομα που αθλούνται χρειάζεται πολύ περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τον μέσο ενήλικα, ειδικά αν η προπόνησή τους περιλαμβάνει ασκήσεις με αντιστάσεις ή βάρη.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε συμπληρώματα διατροφής, είναι επειδή είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό να λαμβάνουμε όση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε μόνο μέσω της διατροφής.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιδανικό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της πρωτεΐνης που καταναλώνουμε να προέρχεται από τη διατροφή και το υπόλοιπο από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Γι’ αυτό άλλωστε και ονομάζονται «συμπληρώματα» και όχι «δίαιτες» πρωτεΐνης: τα συμπληρώματα κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους – συμπληρώνουν.

Μέσω της καλής διατροφής εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και μέταλλα, που είναι πολύ πιο εύκολο να αφομοιωθούν και να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων μας.

Πότε Πρέπει να Παίρνω Whey Πρωτεΐνη;

Η ικανότητα των μυών να απορροφούν θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι ελάχιστα πιο αποτελεσματική αμέσως μετά την προπόνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει ένα ρόφημα πρωτεΐνης αν το πιούμε άλλη ώρα μέσα στη μέρα. Απλά το αποτέλεσμά του δεν θα είναι εξίσου αποδοτικό.

Σύμφωνα με μια έρευνα, η σύνθεση πρωτεΐνης διεγείρεται όταν καταναλώνεται whey πρωτεΐνη εντός 60 λεπτών μετά τη λήξη της προπόνησης. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν προκύψει επανειλημμένα μετά από δοκιμές των περισσότερων συμπληρωμάτων διατροφής πρωτεΐνης.

Τώρα που έχουμε καλύψει κάποια πολύ βασικά σημεία για τις whey πρωτεΐνες, είναι καιρός να σας παρουσιάζουμε τις δικές μας επιλογές, έχοντας λάβει υπόψη:

  • τη διατροφική τους αξία
  • τη σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής (value for money)
  • τη γεύση
  • και τις απόψεις – κριτικές άλλων καταναλωτών

Τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε μια αρκετά πιο ώριμη και προσεκτική επιλογή!